Siker

100 éve született Fábri Zoltán filmrendező – legjobb filmjeivel emlékezünk

Sok évfordulót ünnepelhetünk idén, és ünnepeljünk is, hiszen büszkék lehetünk a hazai írókra, rendezőkre, színészekre, akik gazdagították és gazdagítják ma is kultúránkat. Megragadjuk az alkalmat, és a ma 100 éve született film- és színházi rendezőre, színészre és forgatókönyvíróra, Fábri Zoltánra és munkásságára emlékezünk, legjobb filmjei felidézésével, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Körhinta (1955)

A film, amelyben az egész világ kicsit beleszeretett a fiatal Törőcsik Mariba. 1955-ben forgatták, és egy év múlva mutatták be, majd ugyanabban az évben a cannes-i filmfesztiválon jelölték is Arany Pálma-díjra. A történet szerint Pataki István úgy dönt, kilép a szövetkezetből, és lányát, Marit egy tehetős, egyéni gazdához, Farkas Sándorhoz adja feleségül, ezzel egyesítve a földjeiket. A lány azonban mást szeret, Mátét, aki a szövetkezet tagja. Együtt keringenek a körhintán a vásári mulatságban, míg apja véget nem vet a boldog pillanatoknak. A történet végén a szerelem győzedelmeskedik, a fiatalok nagy küzdelmek árán egymáséi lehetnek. Fábri Zoltán legendás filmjének felújított változatát a Cannes Classics, a filmfesztivál filmtörténeti klasszikusokat felvonultató programja is műsorára tűzte idén májusban.

 

Édes Anna (1958)

A Kosztolányi Dezső könyve és Bacsó Péter forgatókönyve alapján készült történet, amelyben az 1919-es forradalom bukása után Édes Anna cselédnek szegődik a Vizy családhoz, mindenki számára ismerős lehet középiskolai tanulmányaiból. A Fábri Zoltán rendezte filmváltozatban Törőcsik Mari játszotta Annát, akinek sorsa a családhoz kerülésétől kezdve megpecsételődött. A film 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Fotó: Fortepan/Hunyady József

Fotó: Fortepan/Hunyady József

A Pál utcai fiúk (1968)

Ezt a történetet sem kell bemutatni senkinek, hiszen a mai gyerekek számára is kötelező olvasmány Molnár Ferenc regénye. Nem is csoda, hiszen Nemecsek és Áts Feri története örök érvényű mondanivalót hordoz. A könyv számos filmfeldolgozást megélt, de a Fábri Zoltán rendezői kezei közül kikerült magyar–amerikai koprodukció mind közül talán a legemlékezetesebb. Szerencsére most újra mozivásznon láthatjuk, ugyanis a filmklasszikust néhány nappal Fábri Zoltán születésének évfordulója után, október 19-től országszerte több mint 20 moziban vetítik majd. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Művész Moziban látható, emellett a megyeszékhelyek többségén is bemutatják, kitűnő minőségű digitális kópiáról.

 

Isten hozta, őrnagy úr! (1969)

Az 1969-es filmszatíra, amely Örkény István Tóték című kisregényét dolgozta fel, már – akárcsak A Pál utcai fiúk – színesben került a mozivászonra. A Tót család története Latinovits Zoltánnal és Sinkovits Imrével időtálló, amely jól példázza a kisemberek kiszolgáltatottságát a hatalommal szemben. A rendezés mellett a forgatókönyvet is Fábri Zoltán írta.

Az ötödik pecsét (1976)

Az 1976-ban bemutatott film Sántha Ferenc regényének adaptációja, amelynek forgatókönyvírója és rendezője is Fábri volt. A háborús filmdráma története csupán 12 órát ölel fel 1944 Budapestjén, miközben a várost bombázzák, és dübörög a nyilasok terrorja. A filmet az 1977-es berlini filmfesztiválon Arany Medve-díjra jelölték.