Te + Én

Kényelem kontra magány: ezért olyan nehéz szakítani

Nagyon nehéz eldönteni, hogy mikor és hogyan kéne szakítani, ha már azt érezzük, nem olyan jó ez a párkapcsolat. Maradjunk benne kényelemből, a magánytól való félelemből, tűrjünk vagy ne tűrjünk?

Persze szakítani senki sem szeret. Nagyfokú érzelmi stresszel jár, állandóan sírunk, nem tudunk enni, vagy éppen fagyival vigasztaljuk magunkat, magányosnak, elhagyatottnak tűnhet egész kis világunk. Mindezek mellé még odatolakszik a kínzó kérdés: vajon jól döntöttünk? Nem kellett volna még egy esélyt adni? Nem lehet, hogy tényleg meg tudott volna változni? Helyesen döntöttünk, vagy elkövettük életünk legnagyobb hibáját? Egy nemrég készült tanulmány pont azt vizsgálta, mi vezet a szakításhoz, mennyi ideig fontolgatjuk a döntést, és miért hozzuk meg ilyen nehezen.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Pró és kontra

A vizsgálatban először is megkérdeztek majdnem ötszáz önkéntest, hogy náluk mi vezetett a szakításhoz, milyen indokok alapján döntöttek így. Egészen pontosan rákérdeztek, mit írtak arra a bizonyos pró és kontra listára. Ezek után a kutatók összesen 27 okot különböztettek meg, ami miatt a szakítás volt a döntés, és 23 olyat, ami miatt inkább bent maradtak az illetők a kapcsolatban. Összesen tehát ötven indokuk volt, ezt a listát pedig olyan emberekkel véleményeztették, akik éppen a szétváláson gondolkodtak. A megkérdezett, párkapcsolatukkal elégedetlen emberek a pró és a kontra listán is megjelölték azokat az indokokat, amik az ő fejükben is megfordultak.

A leggyakoribb okok

Az is kiderült, hogy a megkérdezettek milyen okból váltak meg szerelmüktől a leggyakrabban. Ezek egyike volt a jól ismert hűtlenség, de nagy szerepet játszott az egyenlőtlenség is, azaz amikor az egyik fél úgy érezte, a kapcsolatban nem egyenrangúak a felek, hanem valaki túlzottan nagy befolyással, hatalommal bír, esetleg él vissza. Dobogós helyezést kapott a partner személyisége is. Ami a legnagyobb visszatartó erőnek bizonyult, az a magánytól való félelem és a csalódás elkerülésének vágya.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Máshogy szakítanak a házasok 

Persze teljesen másképp néz ki egy kapcsolat vége és az átgondolt szempontok is, ha a felek össze is házasodtak, esetleg gyerekeik, közös tulajdonaik is vannak. A kutatás szerint a házasokat jellemzően a kötelességtudat tartja a kapcsolatban, illetve az, hogy már összeházasodtak, már ismerik egymás rokonait, már éveket tettek ebbe az egészbe, és az, milyen nehéz kétteszedni a közös vállalkozást vagy házat. Akiket nem köt semmilyen hivatalos eskü, azok sokkal szabadabban szakítanak: az érdekli őket, boldogok-e még az adott kapcsolatban, örülnek-e a másiknak, közel érzik-e magukhoz, vagy sem.

Érdemes listát írni 

Ahhoz, hogy úgy szakítsunk, hogy azt később minél kevésbé bánjuk meg, nemcsak párunkat kell nagyon jól ismernünk, de saját magunkat is. Fogalmazzuk meg egyértelműen, mit várunk egy boldog párkapcsolattól, mi az, amitől jól érezzük magunkat, miért, és persze azt is, mik vagy kik azok, akiket szeretnénk elkerülni, és miért. Ha mindkét listát alaposan, érzelmeket is felsorolva leírtuk, körbejártuk, legalább annyit megtudunk magunkról, a saját vágyainkról és félelmeinkről, mint a másik emberről. Érdemes utánajárni, életünk ezen szakaszában milyen pár tenne minket boldoggá, és mik a hosszú távú céljaink. Akár arról is készíthetünk listát, milyen okokból vágtunk bele jelenlegi kapcsolatunkba, mi az, amit szeretünk benne, és mi az, ami miatt inkább szakítanánk. Ha bátrak vagyunk, akár párunkkal is irathatunk egy ilyen listát a közös megbeszéléshez.