Te + Én

Hogyan óvjuk az újszülöttet, azaz meddig normális a paranoia?

Az anyukák egy része lakat alatt tartja csecsemőjét heteken, sőt hónapokon át, mások már az első nap látogatókat fogadnak. Minden család és minden gyerek, illetve helyzet más.

Sajnos akadnak olyan fertőzések, amiket a frissen született baba szervezete, immunrendszere nem képes visszaverni, és akár komoly betegség is lehet a dologból. Így történt a mindössze kilencnapos Gunner esetében is, akit agyhártyagyulladással kellett kórházba szállítani. A betegséget édesanyjától kaphatta el, aki csak hordozta a kórt, de ő maga nem betegedett meg tőle. A sok puszitól a kicsi viszont igen, ám hála az orvosoknak a baba végül meggyógyult, és egészségesen hazaengedték. Az édesanya úgy nyilatkozott, innentől kezdve nagyon vigyáz azzal, hogy ne puszilgasson kisbabákat – eddig ugyanis rokonok, barátok babáit is elhalmozta puszikkal.

Fotó: iStock.com/Halfpoint d

Fotó: iStock.com/Halfpoint d

Látogatótól jött a fertőzés

A fertőzést elkapó babák olykor annyira gyengék még az adott kórokozóval szemben, hogy az angyalok közé emelkednek. Nicole Sifrit kislánya, Mariana egészségesen született, ám valahonnan elkapta a herpeszvírusnak egy olyan, igen ritka fajtáját, ami agyhártyagyulladást okozott, s hiába tettek meg mindent, a baba szervei leálltak, és életét már nem lehetett megmenteni. A szülők egyikénél sem mutatták ki a vírus jelenlétét, ezért a kisded valószínűleg az egyik látogatótól, ismerőstől kaphatta el. Nicole azóta a közösségi oldalán mindenkit arra figyelmeztet, ne puszilgassák az újszülötteket.

Tényleg ennyire kell félnünk? 

Mit tehetünk anyaként, vizsgáltassuk ki magunkat minden kórokozóra, mielőtt a világ legtermészetesebb módján összepuszilgatnánk a kisbabánkat? Ne engedjünk be egy téli babához nyárig senkit, még a testvérét sem, aki óvodás, iskolás, és hazahozza a fertőzéseket? Az anyukának nincs joga kivenni a közösségből a nagyot, ám így attól kell félnie, hogy a kisbaba kap el betegségeket. Ugyan természetes védőgátat jelent a kórokozókkal szemben az anyatejes táplálás, és a kis szervezet immunrendszere minden átvészelt fertőzéssel csak erősebb lesz, de azért senki sem vágyik arra, hogy néhány hetes vagy hónapos babájának komoly betegséggel kelljen megküzdenie.

Fotó: iStock.com/Kate_Maleva

Fotó: iStock.com/Kate_Maleva

Dr. Tímár Tibor gyerekgyógyász, fül-orr-gégészt kérdeztük arról, miképp védjük észszerűen az újszülöttet.

Alapszabály, hogy aki beteg, az ne menjen látogatóba kisbabához, ne legyenek kontaktusban. A csecsemők – bár vannak olyan betegségek, amiket épp koruknál fogva nem kaphatnak még el – a legtöbb, szervezetet megbetegítő kórokozótól megfertőződhetnek, és ezek a betegségek nagyobb gondot okozhatnak. Többek között a bárányhimlő is, aminek vírusa akár 2-3 méterről is megfertőzheti, ha egy épp fertőzőképes beteg egy szobában van vele. Ennek ellenére a legtöbb kórokozó közvetlen cseppfertőzéssel, tehát köhögéssel, puszival terjed.

Egészséges ember észszerű körülmények között a legkisebb babát is meglátogathatja, de azért egy újszülöttet jobb, ha nem mindenki ölelget, puszilgat. Aki betegnek érzi magát, az ne menjen a gyerek közelébe, és ez nemcsak felnőttekre, de nagyobb gyerekekre is igaz. Ha a nagyobb testvér nem lázas, nem náthás, nem fáj semmije, jól érzi magát, akkor a családi és a pszichológiai szempont az, hogy a két gyerek legyen egymással kontaktusban. Ha a nagyobb testvér beteg, akkor viszont el kell neki magyarázni, miért nem mehet a baba közelébe, és ha lehet, legyen külön szobában.”