Egészség

A diétába beiktatott szünet lehet a fogyás kulcsa

A szakértők szerint a fogyókúrában tartott két hét szünet hozzásegíthet minket ahhoz, hogy gyorsabban szabaduljunk meg a nem kívánt kilóktól.

Az ausztrál Tasmaniai Egyetem kutatói 47, 30 és 50 éves kor közötti elhízott férfit vizsgáltak, mindannyiuknak egyharmaddal csökkentették a korábbi kalóriabevitelét. Az Obesity Journal nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint a résztvevőket két csoportra osztották, az egyik csoport 16 hétig követte a szakemberek által előállított étrendet, a másik csoport azonban két hét után két hétre megszakította a diétát. Ők ezt a mintát tartották 30 héten keresztül, így végeredményben ők is 16 hétig diétáztak, újabb és újabb kéthetes szünetekkel. Az eredmények azt mutatták, hogy a váltakozó mintát követő csoport ruhamérete egy számmal csökkent, és átlagosan 8 kg-mal többet fogytak, mint a folyamatosan diétázó csoport.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Nuala Byrne, a tanulmány vezetője elmagyarázta, hogy a 16 hétig tartó folyamatos diéta már beindítja a szervezet biológiai változásait, ami lassabb súlycsökkenést okoz. „Amikor csökkentjük a táplálékot és ezáltal a bevitt energiát, az anyagcserénk lelassul, ez pedig megnehezíti a fogyást – magyarázta a szakember. – Ez az úgynevezett éhségreakció, amely a túlélési mechanizmusunk része. Ennek köszönhető az is, hogy ha egy fogyókúra után elkezdünk újra normálisan táplálkozni, a szervezetünk több zsírt fog tárolni, és így könnyen visszaszaladhatnak a kilók.” A csupán kéthetes fogyókúrás időszakok alatt a szervezet azonban még nem jut el arra a pontra, hogy raktározni kezdjen. A szakemberek szerint további megfigyelések és vizsgálatok szükségesek az időszakos diéta elméletének megerősítéséhez, de az eddigi eredmények azt sugallják, hogy hatékony alternatívája lehet a folyamatos fogyókúrának.