Siker

Egyedül a világ körül – életre szóló lecke és tapasztalat

Azt mondják, az ember csak úgy tudja igazán megismerni önmagát, ha egyszer veszi a bátorságot, és egyedül utazik el valahova. Lehet, hogy valakinek egy egyszerű közeli városba vagy országba szóló rövidke utazás is komoly kihívást jelent, míg más távolabbi úti célnak is neki mer vágni egyedül. Egy biztos: rengeteget tanulhatunk egy ilyen utazás során, így ha már belevágtunk, biztosan sok olyan tapasztalatot és élményt szerzünk majd, amely életünk végéig elkísér minket.

Mit tanulhatunk?

Hogy bármire képesek vagyunk

Lehet, hogy korábban lehetetlennek gondoltuk, hogy valaha is egyedül utazunk el, akár csak a szomszéd városba is, de most kiderülhet saját magunk számára, hogy bármire képesek vagyunk. Hiszen mi baj történhet, ha alaposan felkészülünk az útra, megadjuk az elérhetőségeinket a családunknak és a barátainknak, és nyitottan állunk az egész világhoz? Ha pozitívak vagyunk, és kedvesek, az emberek is így viszonyulnak majd hozzánk, és az utazás egy fantasztikus kaland lesz, ami örök emlék marad számunkra. Ne mondjunk le a világ megismeréséről csak azért, mert esetleg nincs egy olyan utazópartnerünk, akire számíthatunk. Lehet, hogy épp ott, azon a helyen vár minket valaki, akit régóta kerestünk.

Szervezést

Az összes adminisztráció, az előkészületek, a jegyvásárlás, az útvonaltervezés mind ránk vár. Egyedül kell szállást foglalnunk, sőt várost néznünk is, egyedül kell tájékozódnunk egy térkép alapján, és egyedül kell becsekkolnunk a repülőre és a szállásra is. Nem lesz ott velünk senki, akinek a háta mögé bújhatunk egy kínos vagy problémás helyzetben, csak magunkban bízhatunk, csak a saját alaposságunk menthet meg minket ezektől a szituációktól. Készüljünk fel, hogy ne jöjjünk zavarba, bármi is történik.

Fotó: iStock.com/Popartic

Fotó: iStock.com/Popartic

Mások iránti bizalmat

Éppen az egyedüllétből fakadóan könnyebben fogunk szóba elegyedni a helyiekkel, hiszen nincs más, akivel beszélgethetnénk. Nem lesz kifogásunk, ha nem találunk valamit, meg kell kérdeznünk, és el kell fogadnunk a segítséget. Ne aggódjunk, hiszen ahogy mi szívesen segítünk Magyarországon egy külföldi turistának, úgy mások épp ugyanígy vannak velünk.

Új embereket

A legjobban úgy lehet megismerni egy idegen kultúrát, ha helyiekkel barátkozik az ember. Ha szerencsések vagyunk, és él az adott országban ismerősünk, ő biztosan segít majd minket bevezetni az ottani életbe és szokásokba, de ha nem, akkor egyszerűen csak legyünk nyitottak, keressünk programokat, sétáljunk a városban, vagy kérjünk segítséget a szállásadónktól. Ha hosszabb időre megyünk, érdemes előtte online tájékozódni, barátkozni, talán már úgy szállhatunk le a repülőről vagy a buszról, hogy lesz egy ismerősünk, akivel még sosem találkoztunk élőben.

Nyelvet

Lehet, hogy már régóta tanulunk egy nyelvet, de még nem volt alkalmunk éles helyzetben használni. Egy utazás során, főleg, ha egyedül vagyunk, és nincs kire támaszkodnunk, nem tudjuk elkerülni: muszáj lesz megszólalnunk. Ez elsőre rettentően nehéz lesz, és nagyon izgulunk majd, sőt az is lehet, hogy szinte alig értjük meg, hogy mit mond a másik, de néhány alkalom után egyre természetesebbé válik, és meglátjuk majd, hogy az emberek mindenhol nagyon segítőkészek, különösen, ha az ő nyelvükön próbálunk szólni hozzájuk. Értékelik az erőfeszítést, és mi is egyre bátrabbak leszünk.

Fotó: iStock.com/hobo_018

Fotó: iStock.com/hobo_018

Mire figyeljünk?

Gondosan készüljünk fel

Tényleg alapos felkészülésre gondolunk: legyen biztosításunk, térképünk, váltsunk pénzt, tervezzük meg, hogyan jutunk el a szállásra. Nézzük meg a helyi magyar követség elérhetőségét is, ahova fordulhatunk, ha valami történik velünk vagy az iratainkkal.

Készítsünk másolatot a fontosabb iratainkról

Hasznos, ha mindig készítünk fotót az iratainkról, hiszen bármikor elveszíthetjük, elkeveredhet a csomagunk, vagy ellophatják. Bár a valódi iratokat nem helyettesíti majd, megkönnyítheti az ügyintézést.

Mindig jelentkezzünk le

Soha ne utazzunk el úgy, hogy nem mondjuk meg családunknak vagy barátainknak, hogy hol találnak minket. Legyen nálunk mobiltelefon, és adjuk le a szállásunk telefonszámát is. Ha megérkeztünk úti célunkra, mindenképp jelentkezzünk le, és ezt néhány naponta ismételjük meg. Nemcsak azért, hogy megnyugtassuk szeretteinket, hanem a saját biztonságunk érdekében is.

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő Extrémek – határtalanul című adása. A stúdióban beszélget Kovács László, Rákász Gergely, Beliczay Koppány, valamint meglepetés-hölgyvendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.