Konyha

Dobjuk fel a reggeli pirítóst karamellás almakrémmel

Almából sosem elég és szerencsére a felhasználási lehetőségei is határtalanok. Mutatunk most egy isteni és nagyon egyszerű karamellás almakrémet, hogy lekvár és méz helyett valami izgalmasabbal kenhessük meg a gyerekek reggeli pirítósát.

Hozzávalók:

  • 15-16 db közepes méretű alma
  • 1 bögre barnacukor
  • 1,5 teáskanál fahéj
  • ¾ teáskanál gyömbér
  • ¾ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 30 db tejkaramella

Fotó:Pexels/CC0 License

Elkészítése:

Hámozzuk meg és kockázzuk fel az almákat. Bármilyen almát választhatunk hozzá, a lényeg, hogy az összes ugyanolyan típus legyen, hiszen a különféle almáknak az íze is más egy kicsit. Tegyük egy nagy lábosba, adjuk hozzá a barnacukrot, a fahéjat, a gyömbért és a szegfűszeget, majd alaposan keverjük össze. Tegyük rá a lábos tetejét, rakjuk fel a tűzhelyre és lassú tűzön főzzük 6 órán keresztül. A 6 óra elteltével egy botmixerrel pépesítsük a cukros, fahéjas almát. Tegyük hozzá a 2 teáskanálnyi vaníliát és újra keverjük meg. A 30 db tejkaramellát csomagoljuk ki, rakjuk egy tálba és tegyük be a mikróba 30 másodpercre, hogy megolvadjon. Öntsük hozzá az olvasztott karamellt az almához és újra keverjük össze alaposan botmixerrel. Tegyük vissza a lassú tűzre, de most már ne fedjük le teljesen, csak félig, hogy levegő is jusson az edénybe. További 1-2 órán keresztül főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Ne aggódjunk, ha még nem elég sűrű, kihűlés után szilárdabb, krémszerűbb lesz az állaga. Merőkanál segítségével tegyük kis üvegcsékbe, majd ha teljesen kihűlt, betehetjük a hűtőbe. 2 hétig tárolható, fagyasztóban pedig akár 6 hónapig is eltarthatjuk. Ebből a mennyiségből 6-7 kisebb üveg fog megtelni, így nem kell aggódnunk, hogy hamar tönkremegy, mert addigra biztosan elfogy. Ajándéknak is tökéletes, csak egy kis címke és egy szép díszítés kell rá, és kész is van.