Egészség

Állandó fáradtság? Ezek lehetnek a háttérben

Ráfoghatjuk az egyre szürkülő őszi időre is, vagy arra, hogy egyszerűen kimerültek vagyunk, de ha már túl régóta érezzük úgy, hogy alig bírunk ébren maradni, és a felkelés is nagyon nehéz, akkor lehet, hogy valami más van a háttérben.

Dehidratáltság

Ha kevés folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, az energiaszintünk elkezd zuhanni, akárcsak a hangulatunk és a kognitív képességeink. Sőt, már egy közepes mértékű kiszáradást is megérez a szervezetünk, akkor is, ha mi még csak szomjasak sem vagyunk. Gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről, itt az ősz, ihatunk meleg teát is, és főleg vizet, hiszen az a testünk egyik éltetője.

Egy kihagyott étkezés

Lehet, hogy nincs idő a reggelire, mert rohanunk, hogy időben beérjünk, vagy az is lehet, hogy egyszerűen nem kívántuk még az ételt olyan korán. Akkor szánjunk rá 10 percet az irodába érve, mert a reggeli nagyon fontos ahhoz, hogy megfelelő energiánk legyen végigvinni a napot. Esetleg az ebéd marad ki, mert inkább elintézünk helyette ebédszünetben valami fontos ügyet? Délután már sokkal fáradékonyabbak és lassabbak leszünk.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Lefekvés előtt a számítógépet vagy a telefont nyomkodtuk

A kutatók szerint az elektromos eszközeinkből áradó fehér és kék fények hozzájárulnak ahhoz, hogy felboruljon az egészséges napi ritmusunk, így könnyen lehet, hogy fáradtabbnak érezzük magunkat, mint kellene. Munka után próbáljunk inkább olvasni, sétáljunk a természetben, vagy társasozzunk este, ahelyett, hogy a kütyüket nyomkodnánk. Épp eleget használjuk őket munka közben.

Zsírban gazdag diéta

Tanulmányok kimutatták, hogy a magas zsírtartalmú étrend napközben álmosságot és koncentrációs problémákat okoz. Fókuszáljunk az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésre, amely egyaránt tartalmaz megfelelő mennyiségű szénhidrátot és zöldségeket, gyümölcsöket is.

Alkohol lefekvés előtt

Sokan gondolják, hogy ha lefekvés előtt isznak egy pohár bort, az segít az elalvásban, de a Brown Egyetem kutatói szerint az este fogyasztott alkohol sokkal inkább hat serkentően a testre, mint ha a nap bármely más szakában iszunk egy pohárral. Szóval, ha nyugodtan akarunk aludni, és másnap is kipihentek lenni, ne közvetlenül elalvás előtt borozgassunk.