Egészség

Jobban alszunk, ha kutyánk is a hálószobában van – állítja egy tanulmány

Azt már több kutatás is bizonyította, házi kedvenceink milyen jó hatással vannak mentális és fizikai egészségünkre. Egy új tanulmány szerint azonban még alvásunk minőségét is befolyásolhatja, ha kutyusunk ott szuszog mellettünk éjszaka.

Egy arizonai klinika kutatói 40 kutyás embert vizsgáltak – a résztvevőknek 7 éjszakán keresztül viselniük kellett egy aktivitásmérő karpántot. Arra az eredményre jutottak, hogy a gazdik sokkal jobban alszanak, ha kedvencük is ott van a hálószobában – de nem az ágyban, mert az viszont rontja az alvásminőséget.

Fotó: Unsplash/ Adam Grabek

Fotó: Unsplash/ Adam Grabek

A tanulmány szerzője, dr. Lois Krahn szerint az emberekben biztonságérzetet kelt, ha kutyájuk éjszaka mellettük van, ezáltal pedig nyugodtabban és mélyebben alszanak. Manapság a gazdik nagyon kevés időt tudnak tölteni kedvenceinkkel, az „együttalvással” pedig némiképp növelhetik ezt az időtartamot. Az elmúlt évtizedekben még szorosabbá vált az emberek és kutyák közötti viszony, amit az is bizonyít, hogy egyre többen alszanak egy szobában kedvenceikkel. Míg korábban úgy tartották, nem egészséges ilyen közel aludnunk állatainkhoz, ma már tudjuk, hogy ez nincs így, sőt, a fenti tanulmány szerint még jó hatással is van ránk.

A sétáltatás boldogabbá tesz minket

Egy nemrégi kutatásból az is kiderült, hogy a kutyasétáltatás mentális egészségünkre is pozitív hatással van – az érzés, hogy kutyusunk jól érzi magát, minket is boldogabbá tesz.