Otthon

Őszi teendők a kertben

Az új évszak a kertészkedésben is új időszakot jelent – van néhány olyan teendő, amelyet érdemes elvégeznünk annak érdekében, hogy kertünk tavasszal ismét szép és rendezett látványt nyújtson.

A talaj feljavítása

Ősszel itt az ideje a zöldtrágyázásnak, mellyel feljavíthatjuk a talaj minőségét és állagát. Ehhez használhatjuk a saját komposztunkat, de beszerezhetünk kertészeti áruhazakból is. Jól dolgozzuk bele a talajba, és kertünk jövőre is szép lesz.

Gondoskodjunk a gyepről

Ahhoz, hogy tavasszal is szép legyen a gyep, dolgozzunk bele tápanyagos gyeptrágyát. Szeptemberben fűmagot is vethetünk.

Ültetés

Még a fagyok előtt ültessük el virághagymáinkat – így tavasszal pompázhat nekünk a nárcisz, a jácint, a tulipán vagy akár az írisz. Zöldségek közül pedig itt a spenót, a metélőhagyma, a retek és a madársaláta ideje.

Fotó: iStock.com/OlgaPonomarenko

Fotó: iStock.com/OlgaPonomarenko

Védjük a növényeket a fagytól

Növényeinket is megviselhetik a téli fagyok, ezért amikor kezd már csípősre válni az idő, szórjunk vastagon mulcsot a tövükhöz. A mediterrán növényeket, mint például a hibiszkuszt, vigyük be egy hűvös helyre, semmiképp se hagyjuk kint őket a fagyban.

Takarítás

Frissítsük fel kertünket azzal, hogy az elszáradt növényeket gyökerestül kihúzzuk. A beteg növényekkel szintén tegyünk így, hogy a fertőzés nehogy továbbterjedjen.

+1. Gondoljunk a madárkákra is

Igaz, nem kapcsolódik szorosan kertünk rendben tartásához, mégis érdemes a kis szárnyasokra is gondolnunk, hiszen az ősz beköszöntével nehezebben jutnak táplálékhoz. Készíthetünk madáretetőt saját kezűleg is, amelybe időről időre eleséget szórunk nekik.