Konyha

Őszi kedvencünk: a narancsos sütőtöklekvár

Közeleg a sütőtökszezon, máris keresgélhetünk jobbnál jobb recepteket, hiszen süteménytől a főzelékig, körettől a lekvárig szinte bármi készíthető ebből a sokoldalú finomságból. Kezdjük most egy narancsos-sütőtökös lekvárral, amely feldobja majd kicsit az egyre hűvösebb őszi reggeleket.

Hozzávalók:

  • 2,5-3 kg sütőtök
  • 3 dl víz
  • 10 g friss gyömbér
  • 3 db narancs leve és héja
  • 1 db citrom héja
  • 30 dkg kristálycukor
pixabay.com/gate74

pixabay.com/gate74

Elkészítés:

A nagyjából 2,5-3 kg-os sütőtököt vagy tököket hosszában elvágjuk, kiszedjük belőle a magokat, majd felszeleteljük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és 40 percig sütjük a feldarabolt tököt. Ha megsült, lehúzzuk a héját, és még kisebb darabokra szeljük a húsát. Egy lábosba tesszük, és felöntjük a 3 dl vízzel, majd elkezdjük főzni. Eltarthat egy darabig, míg a tök elkezd szétfőni és levet engedni, így mindenképp tegyünk alá elegendő vizet. Míg fő, előkészítjük a citromot és a narancsot: lereszeljük a citrom és két narancs héját, valamint kifacsarjuk a narancsok levét is, a harmadikat nagyobb darabokban fogjuk hozzáadni, ezt megpucoljuk és felkockázzuk. Megtisztítjuk és lereszeljük a friss gyömbért is. A sütőtők kb. 20 perc múlva elkezd szétfőni, ekkor hozzáadhatjuk a citrusok héját, a gyömbért, a felkockázott narancsot és a narancslevet is. Utolsóként a cukor kerül a fazékba, de ekkor már nem kell sokáig főzni, épp csak annyi ideig, míg összeforr. Befőttesüvegekbe rakjuk, és kihűlésig szárazdunsztba tesszük. Ez a mennyiség 7-8 üvegnyi lekvárra lesz elegendő. Vajas pirítóssal és süteményekhez is nagyszerű választás.