Egészség

A legrosszabb helyzetben is meglátni a jót – ebben rejlik a titok

Társadalmunk egyik nagy problémája, hogy egészen addig, amíg nem veszítjük el, nem is értékeljük azt, amink van. És nemcsak a tárgyakról vagy az anyagiakról van szó, hanem az emberi kapcsolatainkról vagy az egészségünkről. Ha pedig megtörténik a baj, még akkor sem késő szemléletmódot váltani – hiszen tényleg minden rosszban van valami jó.

Veronika (29) húszéves volt, amikor egyik napról a másikra belázasodott, és hiába vett be gyógyszereket, testhőmérséklete nem akart csökkeni. A második napon olyan tünetek is társultak állapotához, mint erős ízületi fájdalom, légszomj, szédülés. Ekkor került be a kórházba, ahonnan két hétig haza sem mehetett. Kiderült, hogy egy gyógyíthatatlan autoimmun betegségben, lupuszban szenved. „Életem legijesztőbb időszaka volt – emlékezik vissza. – Olyan hirtelen történt, bár igazából az ilyenre fel sem lehet készülni. Az egész család számára törést jelentett. Az addigi életem ott véget ért. A kórházi kezelés után szteroidokat kellett szednem, amitől hihetetlenül meghíztam, fogproblémáim lettek, és a hajam is nagyon hullott. Tényleg szörnyű volt, de így utólag azt mondom, meg kellett történnie. Tudom, ez durván hangzik, de akkoriban elég rossz úton haladtam, rengeteget buliztam, nem érdekelt semmi, cigiztem, ittam… Ha nem jön a betegség, ki tudja, most hol tartanék. Egész életen át cipelni fogom ezt a csomagot, mégis örülök, hogy ‘helyretett’.”

Fotó: iStock.com/ArthurHidden

Fotó: iStock.com/ArthurHidden

A család és az egészség a legfontosabb

Vera számára a „család” szó ebben az időszakban nyert igazi értelmet. „Addig is jó kapcsolatban voltunk, de ez még inkább összekovácsolt minket. Édesanyámat szerintem jobban megviselte az egész, mint engem. A két bátyám is mindenben segített, annyira örülök, hogy vannak nekem, tényleg.” A fodrászként dolgozó lány természetesen rögtön életmódot váltott, leszokott a cigiről, azóta még alkoholt is csak alkalmakkor iszik, odafigyel az étkezésére és a megfelelő pihenésre is. „Rájöttem, milyen törékeny az egészségem, és ezért vigyáznom kell rá. Azóta rendszeresen járok kontrollra, szűrésekre. Nem azért, mert félek, hogy esetleg valami bajom van – már egyáltalán nem rettegek ettől. Igyekszem egészségesen élni, de közben élvezem is az életet. A kettő nem zárja ki egymást, csak a mértékletességre kell odafigyelni. Most már úgy élem az életem, hogy tudom, minden egyes nap számít. Sosem tudhatjuk, mikor történik valami velünk vagy a szeretteinkkel, éppen ezért minden pillanatot ki kell élvezni, és nem szabad a panaszkodásra, negatív érzelmekre pazarolni őket.”

Fotó: iStock.com/UberImages

Fotó: iStock.com/UberImages

Lássuk meg a pozitívumokat, mert mindenhol ott vannak

A fiatal lány története is rávilágít arra, hogy még a legrosszabb helyzetben is van valami jó, és meg kell tanulnunk észrevenni ezeket a pozitívumokat, különben a rossz dolgok szépen lassan felemésztik mindennapjainkat. Töltekezzünk emberi kapcsolatainkból, a hétköznapok apró örömeiből, ne vegyünk semmit túl komolyan, és törekedjünk az egészséges életre – ebben rejlik a titok.

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő A jót látni mindenben című adása. A stúdióban beszélget Verebély Iván, Orosz György, Qka MC, valamint meglepetés-hölgyvendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.