Több mint egy hónapja életmódot váltottam, és egyik nap arra lettem figyelmes, hogy a konyhaszekrényben ott lapul egy kék színű csomag, ami körülbelül akkora, mint egy 1 kg-os liszt. A zabpehely feliratot viselte. Korábban még sosem vettem/ettem, de ha életmódváltás: ám legyen. A jó tündér, aki a finomított zabpelyhet vásárolta, édesanyám volt. Majdhogynem por állagú, és ezt nem kell egy teljes éjszakára beáztatni vagy főzni, mondjuk ez az előnye az árában is meglátszik sajnos. Ennek a verziónak létezik magvas változata is, ami szintén nagyon finom. Kaptam ötleteket receptekkel kapcsolatban, de barangoltam a neten, bevásároltam, és elkezdtem kísérletezni.
A normál zabpehely pont ugyanilyen tökéletes, csak előtte vízben vagy különféle tejekben kell főzni, és éjszakára be kell tenni a hűtőbe.
A zabpehely hántolt zabból készült kiváló rostforrás a szervezetünk számára, melynek közepes a glikémiás indexe, ezért (is) tökéletes reggeli.
Fotó: iStock.com/PennaPazza
Íme a receptek:
Mandulatejes, kajszibarackos zabkása
Hozzávalók:
- fél bögre zabpehely
- 3 x fél bögre mandulatej
- 4-5 db kajszibarack
- 2 kanál cukor (nyírfacukor, eritrit vagy egyéb édesítő)
Elkészítés:
Egy kis fazékban összekeverjük a hozzávalókat, és (a barackot a legvégén adjuk hozzá) maximum 5 percig forraljuk. Utána már jöhet is a barack. A végén botmixerrel összeturmixoljuk, hogy a gyümölcs még jobban átjárja a kása ízét. A kajszibarack helyett használhatunk őszibarackot, kopasz barackot, szőlőt, áfonyát, epret, málnát, szedret, sárgadinnyét. Tejnek használhatunk sima tejet is, ahogy jólesik.
Rizstejes, banános zabkása
Hozzávalók:
- fél bögre zabpehely
- 3 x fél bögre rizstej
- 1 db banán
- 1 kanál cukor (nyírfacukor vagy eritrit)
Elkészítés:
A rizstejet, zabpelyhet, édesítőszert összekeverjük, majd lassú lángon, folyamatos keverés mellett körülbelül 10-15 percig főzzük. Felszeleteljük a banánt, beletesszük a készülő kásánkba, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Megvárjuk, amíg kihűl, majd hűtőbe tesszük. Reggel megszórjuk fahéjjal, és hozzáadunk még egy marék olajos magvat (török mogyoró, dió, mandula, pekándió, kesudió).
Fotó: iStock.com/Arx0nt
Zabkása fogyasztásakor ne felejtsünk el megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani (sima vizet), hogy a zabpehelyben levő rostok jól meg tudjanak duzzadni, és kifejthessék jótékony hatásukat.
Szárított paradicsomos, sajtos zabkása
Hozzávalók:
- két-két darab szárított paradicsom
- 1 pohár zabpehely
- 5-10 dkg zsírszegény sajt
- kókuszzsír vagy vaj
- só, bors
- a tetejére tükörtojás
Elkészítés:
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat (kókuszzsírt), felpuhítjuk a zabot dupla mennyiségű vízzel, aztán máris jöhet rá a felkockázott szárított paradicsom. Körülbelül 5 percig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, és a felpuhult zabot összekeverjük a sajttal. Gyorsan elkészítjük a tükörtojást, és a zab tetejére tesszük.
Gombás, hagymás, sonkás (kolbászos) zabkása
Hozzávalók:
- sonka vagy zsírszegény kolbász
- 2-3 darab vörös- vagy lila hagyma (zöld, póré is jó)
- 3-4 darab gomba
- vaj, kókuszzsír
- 1 pohár zabpehely
- só, bors
- ízlés szerint reszelt sajt, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem
Elkészítés:
Felszeleteljük a hagymát, vajon, kókuszzsíron megpirítjuk, majd jöhet a gomba is. Sózzuk, borsozzuk, és egy másik tálban felöntjük a zabpelyhet vízzel. Ne legyen se száraz, se túl híg, törekedjünk a krémes állagra. Ha készen vagyunk, akkor összekeverjük a hagymával, gombával. A tetejét megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal, friss fűszernövényekkel.
Jó, ha tudjuk, hogy a zabpehellyel kiválthatjuk a húsok, főzelékek mellé kínált rizst. Gyulladásos bélbetegség esetén pedig fogyasszunk zabpehelyből készült nyáklevest.