Konyha

Karcsúsító álomreggeli: a zabkása és én

Nemrég a saját konyhámban is találkoztam a zabkásával. Természetesen már korábban is hallottam róla, hogy milyen egészséges és finom, de a valóságban csak nemrég mutatkoztunk be egymásnak.

Több mint egy hónapja életmódot váltottam, és egyik nap arra lettem figyelmes, hogy a konyhaszekrényben ott lapul egy kék színű csomag, ami körülbelül akkora, mint egy 1 kg-os liszt. A zabpehely feliratot viselte. Korábban még sosem vettem/ettem, de ha életmódváltás: ám legyen. A jó tündér, aki a finomított zabpelyhet vásárolta, édesanyám volt. Majdhogynem por állagú, és ezt nem kell egy teljes éjszakára beáztatni vagy főzni, mondjuk ez az előnye az árában is meglátszik sajnos. Ennek a verziónak létezik magvas változata is, ami szintén nagyon finom. Kaptam ötleteket receptekkel kapcsolatban, de barangoltam a neten, bevásároltam, és elkezdtem kísérletezni.

A normál zabpehely pont ugyanilyen tökéletes, csak előtte vízben vagy különféle tejekben kell főzni, és éjszakára be kell tenni a hűtőbe.

A zabpehely hántolt zabból készült kiváló rostforrás a szervezetünk számára, melynek közepes a glikémiás indexe, ezért (is) tökéletes reggeli.

Fotó: iStock.com/PennaPazza

Fotó: iStock.com/PennaPazza

Íme a receptek:

Mandulatejes, kajszibarackos zabkása

Hozzávalók:

  • fél bögre zabpehely
  • 3 x fél bögre mandulatej
  • 4-5 db kajszibarack
  • 2 kanál cukor (nyírfacukor, eritrit vagy egyéb édesítő)

Elkészítés:

Egy kis fazékban összekeverjük a hozzávalókat, és (a barackot a legvégén adjuk hozzá) maximum 5 percig forraljuk. Utána már jöhet is a barack. A végén botmixerrel összeturmixoljuk, hogy a gyümölcs még jobban átjárja a kása ízét. A kajszibarack helyett használhatunk őszibarackot, kopasz barackot, szőlőt, áfonyát, epret, málnát, szedret, sárgadinnyét. Tejnek használhatunk sima tejet is, ahogy jólesik.

Rizstejes, banános zabkása

Hozzávalók:

  • fél bögre zabpehely
  • 3 x fél bögre rizstej
  • 1 db banán
  • 1 kanál cukor (nyírfacukor vagy eritrit)

Elkészítés:

A rizstejet, zabpelyhet, édesítőszert összekeverjük, majd lassú lángon, folyamatos keverés mellett körülbelül 10-15 percig főzzük. Felszeleteljük a banánt, beletesszük a készülő kásánkba, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Megvárjuk, amíg kihűl, majd hűtőbe tesszük. Reggel megszórjuk fahéjjal, és hozzáadunk még egy marék olajos magvat (török mogyoró, dió, mandula, pekándió, kesudió).

Fotó: iStock.com/Arx0nt

Fotó: iStock.com/Arx0nt

Zabkása fogyasztásakor ne felejtsünk el megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani (sima vizet), hogy a zabpehelyben levő rostok jól meg tudjanak duzzadni, és kifejthessék jótékony hatásukat.

Szárított paradicsomos, sajtos zabkása

Hozzávalók:

  • két-két darab szárított paradicsom
  • 1 pohár zabpehely
  • 5-10 dkg zsírszegény sajt
  • kókuszzsír vagy vaj
  • só, bors
  • a tetejére tükörtojás

Elkészítés:

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat (kókuszzsírt), felpuhítjuk a zabot dupla mennyiségű vízzel, aztán máris jöhet rá a felkockázott szárított paradicsom. Körülbelül 5 percig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, és a felpuhult zabot összekeverjük a sajttal. Gyorsan elkészítjük a tükörtojást, és a zab tetejére tesszük.

Gombás, hagymás, sonkás (kolbászos) zabkása

Hozzávalók:

  • sonka vagy zsírszegény kolbász
  • 2-3 darab vörös- vagy lila hagyma (zöld, póré is jó)
  • 3-4 darab gomba
  • vaj, kókuszzsír
  • 1 pohár zabpehely
  • só, bors
  • ízlés szerint reszelt sajt, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem

Elkészítés:

Felszeleteljük a hagymát, vajon, kókuszzsíron megpirítjuk, majd jöhet a gomba is. Sózzuk, borsozzuk, és egy másik tálban felöntjük a zabpelyhet vízzel. Ne legyen se száraz, se túl híg, törekedjünk a krémes állagra. Ha készen vagyunk, akkor összekeverjük a hagymával, gombával. A tetejét megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal, friss fűszernövényekkel.

Jó, ha tudjuk, hogy a zabpehellyel kiválthatjuk a húsok, főzelékek mellé kínált rizst. Gyulladásos bélbetegség esetén pedig fogyasszunk zabpehelyből készült nyáklevest.