Otthon

Oszd meg és utazz! Telekocsival keresztül az országon

Még mindig tart a nyár, de talán már ürül a pénztárcánk. Ekkor sem kell azonban lemondanunk az utazásról, hiszen van egy olcsóbb megoldás is a vonat és a busz mellett, amely ráadásul igazi közösségi élmény.

Az egyetemi éveim után próbáltam ki először a telekocsizást, vagyis az utazásnak azt a módját, amikor néhány idegen, megosztva a benzinköltséget, közösen jut el egyik helyről a másikra. Sokáig tanakodtam, nemcsak saját félelmeim, de a szüleim aggodalmai is visszatartottak, hiszen mégiscsak merész dolognak tűnik beülni egy vadidegen autójába, és órákra rábízni az életünket. A családom azonban az ország három különböző pontján él, nekem pedig fontos a gyakori találkozás, így aztán úgy döntöttem, teszek egy próbát. Az első utam végül annyira pozitív volt, hogy utána újabb és újabb sofőröknek szavaztam bizalmat, mára pedig már csak nagyon ritkán választom az utazás bármely más módját. Nemcsak azért, mert saját autó híján ez sokkal gyorsabb és olcsóbb, mint a tömegközlekedés adta lehetőségek, hanem azért is, mert rendkívül szórakoztató hetente vagy akár havonta új embereket megismerni, új történetekbe belehallgatni.

Fotó: iStock.com/Sjale

Fotó: iStock.com/Sjale

Szerte az országban

Vannak persze útvonalak, ahol könnyebb kocsit fogni a különböző erre specializálódott weboldalakon (www.oszkar.com, www.blablacar.hu), a főváros és a nagyobb megyeszékhelyek között például szinte mindig akad egy-egy autós. Ezek a sofőrök általában mindenképpen megtennék az adott utat, de szeretnék megosztani a költségeket, így meghirdetik a kocsijukban lévő üres helyeket. Sokan vannak, akik pedig egyenesen azért vesznek fel utasokat, mert nem szeretik egyedül róni a kilométereket, hiszen társaságban akár egy többórás utazás során is csak úgy repül az idő. Mind utasként, mind sofőrként van lehetőségünk eldönteni, hogy kivel szeretnénk együtt utazni, hiszen a telekocsi használói általában véleményt írnak egymásról. A sok pozitív szavazat pedig biztosan nem lehet véletlen, így nagyobb bizalommal szállok be egy-egy sofőr mellé.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Találkozások

A legizgalmasabb az egészben azonban mégis mindig az, hogy sosem tudhatom, hogy a sofőrön kívül kikkel sodor még össze az élet az autóban ücsörögve. Találkoztam már rengeteg érdekes emberrel, színésztől a balettművészig, zsonglőrtől az informatikusig, világutazótól az operatőrig, tanárnőtől a könyvszerkesztőig, sőt nemegyszer osztoztam a hátsó ülésen négylábú útitárssal is. Mindig beavatjuk egymást legizgalmasabb telekocsis élményeinkbe, adunk a saját életünkből egy szeletet, és mi is megismerhetjük kicsit mások életét. Hogy mi történik az utazás után? Nemcsak azt a célunkat értük el, hogy eljutottunk A-ból B-be, hanem egy jó élménnyel gazdagabban szállunk ki az autóból. Ha legközelebb pedig újra összekeveredünk egy utazás során, felfrissítjük az egymásról hallottakat, ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

Legyen szó vidéki rokonlátogatásról, balatoni nyaralásról, fesztiválról az ország bármely pontján, vagy csak egy egynapos kiruccanásról, bátran ajánlom mindenkinek az utazásnak ezt a formáját. Ki tudja, akár új kapcsolatok, barátságok, szerelmek is alakulhatnak egy jó beszélgetésből a pár órás út alatt.