Konyha

Így készítsünk mézédes ringlólekvárt

Ha lemaradtunk az eperszezonról, de télen nem szeretnénk finom lekvár nélkül maradni, nyúljunk a mézédes ringlóhoz! Ebből a méltatlanul mellőzött gyümölcsből is isteni dzsem készíthető, mely piritósra kenve megédesíti majd téli reggeleinket.

A ringlószilva tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal: található benne A-, C- és B2-vitamin, valamint vas, kalcium és kálium. Mindezeknek köszönhetően erősíti immunrendszerünket, segíti a vérképzést, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, sőt a szemeink egészségét is védi. Gazdag antioxidánsokban, rostokban, és lúgosítja a szervezetet, egyszóval igazi csodagyümölcs.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Hozzávalók

  • 1 kg sárga ringló
  • 200 g nádcukor
  • 1 fahéjrúd
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 csomag lekvárzselésítő

Elkészítés

Mossuk meg nagyon alaposan a ringlókat, magozzuk ki őket, és daraboljuk fel egészen kicsire. Tegyük egy lábasba, adjunk hozzá fél dl vizet, majd keverjük bele a cukrot, a fűszereket és a lekvárzselésítőt. Felforraljuk az egészet, majd még kb. 5 percig így főzzük. Elővesszük a jól megtisztított, csírátlanított befőttesüvegeket, és belekanalazzuk a lekvárunkat. Rátesszük a fedőket, fejjel lefelé fordítjuk őket, és megvárjuk, amíg kihűlnek. Ezután száraz dunsztban hűvös, árnyékos helyre tesszük az üvegeket. Nagyon jól fog esni a lekváros kenyér a hideg téli reggeleken!