Otthon

Segítünk a mosásban: ezt jelentik a ruhacímke jelei

Óvjuk és féltjük a ruháinkat a különféle foltoktól és a kosztól, de nem tudjuk tökéletesen megvédeni a szennyeződésektől. Rendszeresen mosunk, egyes darabokat ritkábban, másokat sűrűbben dobunk a mosógépbe. Persze nem mindegy az sem, hogy hogyan mossuk a kényesebb vagy strapabíróbb darabokat. Hogy megvédjük a ruháinkat a mosás okozta fakulástól, kopástól vagy méretváltozástól, érdemes alaposan szemügyre venni, mit javasol a gyártó. De mit jelentenek a különböző jelek a címkéken?

Mindannyian arra vágyunk, hogy az újonnan megvásásrolt ruháink minél tovább megtartsák az alakjukat, a színüket, a rugalmasságukat, a méretüket. Éppen ezért nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit jelentenek a különféle jelzések a ruhákba varrt címkéken. És persze az is fontos, hogy ne felejtsük el leellenőrizni, milyen mosást javasol a gyártó. De hogy mit jelentenek a négyzetek, karikák, betűk és számok? Segítünk eligazodni a ruhakezelési útmutató értelmezésében!

Fotó: iStock.com/bashta

Fotó: iStock.com/bashta

Hőfok és kímélő program

Az első jelzés általában arra utal, hogy milyen meleg vízben érdemes kimosni az adott ruhadarabot, és hogy mennyire kell óvni a dörzsöléstől és centrifugálástól. Ez a jel egy mosóteknő. Ha egy kézfejet látunk benne, az azt jelenti, hogy kézmeleg vízben, maximum 40 fokon moshatjuk a ruhánkat. Kézzel, óvatosan dörzsöljük és ne csavarjuk ki erőteljesen.

Gépi mosás esetében ebben a kis mosóteknőben szerepel egy szám, ami arra utal, hogy milyen meleg vízben ajánlott mosni az anyagot. Általában 30 vagy 40 Celsius-fokot javasolnak a gyártók, de például a főzésálló anyagokon, vagy fehér ágyneműkön akár 95-ös szám is szerepelhet. Ha a lavór alá van húzva, az azt jelenti, hogy a mosás indítása előtt válasszuk a kímélő programot. A kétvonalas aláhúzás nagyon kíméletes kezelést jelöl. Az áthúzott teknő pedig olyan érzékeny, finom anyagok esetében fordul elő, mint például a gyapjú vagy a selyem – ezeket tilos mosni.

Vegytisztítás és fehérítés

A legtöbben ezekkel a jelzésekkel állunk a leginkább hadilábon. A körben egy A betű azt jelenti, hogy a ruhánk valamennyi textíliára általánosan használt szerves oldószerrel tisztítható, a szokásos műveletek alkalmazásával. A körben egy P betű pedig arra utal, hogy az anyag vegytisztítható tetraklór-etilénnel (perklór-etilén), benzinnel és valklénnel a szokásos kezelési műveletekkel. Ha ez a P betűt tartalmazó kör alá van húzva, akkor a tisztításkor óvatosság szükséges, mert bár perklór-etilénnel tisztítható, de korlátozott a víz, a segédanyag hozzáadása, valamint a mechanikai hatás és a szárítási hőmérséklet is. Ugyanígy egy körben az F betű pedig azt jelenti, hogy csak benzinnel vagy valklénnel tisztítható – a szokásos műveletek alkalmazásával. Az aláhúzással ebben az esetben is azt jelzik, hogy tisztításkor bizonyos óvatosságra van szükség.

Fotó: iStock.com/PIKSEL

Fotó: iStock.com/PIKSEL

Az áthúzott kör esetében tudnunk kell, hogy az anyag nem vegytisztítható, míg a körben egy W betű jelentése az, hogy nedvesen (vizesen) szabad elvégezni rajta a vegytisztítást.

A háromszögek a fehérítés jelei: ha Cl jelzés van benne, akkor a ruhánk klórtartalmú készítményekkel kezelhető, fehéríthető, viszont ha áthúzott háromszöggel találkozunk, akkor eszünkbe se jusson bármiféle fehérítés!

Szárítás és vasalás

A szárítást is jelzik a ruhacímkéken. Ha egy négyzetben egy kört látunk, az azt jelenti, hogy a ruha forgódobozos szárítóban szárítható, különös óvatosság nem szükséges. A négyzetben három függőleges vonás pedig arra utal, hogy igen enyhe centrifugálás vagy centrifugálás nélkül, csak felfüggesztve, csepegtetve szárítható az anyag. A négyzetben egy vízszintes vonal pedig azt jelenti, hogy igen enyhe centrifugálás vagy centrifugálás nélkül fektetve, kiterítve, formára igazítva szárítható a ruhadarabunk. Ha látunk a négyzetben egy kört és mindez át van húzva, akkor pedig érdemes tudnunk, hogy a gyártó szerint az anyag forgódobozos szárítóban nem szárítható.

Végül nézzük a vasalást. A vasalóábrában pöttyöket látunk, a pöttyök mennyisége a vasaló hőmérsékletére utal. A három pötty azt jelenti, hogy a vasalótalp hőmérséklete legfeljebb 200 Celsius-fokos lehet, a két pötty esetében 150, egyetlen pöttynél pedig 110 Celsius-fok lehet a maximum. Ha áthúzott vasalót látunk, akkor azt a ruhánkat tilos vasalni.