Kókuszcukor
A magas energiaértéke ellenére a kókuszcukornak alacsony a glikémiás indexe. Egyszerűen ízletes, így sokkal jobb, mint a sima cukor.
Juharszirup
Nem csak palacsintával jó! Alacsony a kalóriatartalma, csökkenti a rák és a cukorbetegség kockázatát, az íze pedig egyszerűen tökéletes. Tésztákhoz, salátaöntetekhez és pácokhoz kiváló cukorpótló.
Fotó:Freepik/@freestockcenter
Árpamaláta
Meglepő módon az árpamaláta kiválóan helyettesíti a cukrot is. Növeli az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és javítja a látást. Az árpamalátát sütéshez használják. A tésztának különleges ízt ad.
Melasz
A vastag és édes melasz ásványi anyagokban és B-vitaminokban gazdag és olyan íze van, hogy szinte észre sem fogjuk venni a különbséget. A legjobban sült ételekhez és desszertekhez passzol.
Eperszirup
Keleten az eperfa a „bogyók királynője” a gyógyító tulajdonságai miatt. Az eperszirup pedig remekül megőrzi ezeket a tulajdonságokat, plusz különleges ízt ad az élelmiszereknek. Főleg az italoknak és a desszerteknek.
Folyékony szőlőcukor
A szőlőcukor majdhogynem a feje tetejére állítja a világot, mert a legújabb kutatások szerint az élet meghosszabbításának egyik kiváló eszköze. Alacsony kalóriatartalmú, egészséges és cukorka formájában jó, ha edzések alkalmával is lapul egy-egy darab a zsebünkben. Italokhoz, tésztákhoz, desszertekhez és pácokhoz is remekül passzol.
Stevia
A steviában 100 grammonként csupán 18 kalória van, mellette pedig 25-ször édesebb, mint a cukor. Bármilyen ételhez használhatjuk cukor helyett.