Hozzávalók:
2,5 kg szilva
1,5 kg alma
fél kg paradicsom
1,5 kg cukor
néhány szegfűszeg
1 db fahéjrúd
Fotó: Pexels/ CCO License
Elkészítése:
A szilvát kimagozzuk, kevés vízzel, a szegfűszeggel és a fahéjjal feltesszük a tűzhelyre párolódni. Mikor már van egy kis leve, a cukrot is hozzátesszük. Az almát is kimagozzuk, de nem hámozzuk meg, csak apró kockákra vágjuk, és rögtön mehet is a szilvához az edénybe. A paradicsomot is meghámozzuk, apóra darabokra vágjuk, és hozzáadjuk a szilvához és az almához. Érdemes óvatosan bánni a paradicsom mennyiségével, ugyanis kissé pikánssá teszi a lekvárt, ami nem biztos, hogy az egész családnak ízlik majd. De lehet variálni naranccsal, citrommal is. Ezeket sokáig érdemes áztatni, majd apróra vágni, és héjával együtt hozzáadni a szilvát, almát és a fűszereket tartalmazó keverékhez. Főzés közben folyamatosan kevergessük a lábos tartalmát, mert könnyen leéghet. Az alma állagát érdemes nézni, ha már az is megpuhult, akkor készült el a lekvárunk. Ekkor még darabos lesz, de ne aggódjunk, élvezet lesz ráharapni a nagyobb gyümölcsdarabokra. Befőttesüvegekbe merjük még melegen, aztán jöhet a dunsztolás, és irány a spájz! Száraz húsokhoz és süteményekhez egyaránt ajánljuk.
Bátrabb vállalkozók egy kis szilvapálinkával is megbolondíthatják, de abból csak az utolsó pillanatban szabad a főzethez adni egy pohárkával, nehogy túl erős legyen.