Stílus

Búcsú a ráncoktól: mit érdemes tudni a legnépszerűbb kozmetikai kezelésekről?

Természetesen a ráncok esetében is a késleltetésen van a hangsúly, de előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy megjelenjenek az apróbb szarkalábak és elmélyüljenek mimikai ráncaink. Ilyenkor a krémeken túl már felmerülhet a kozmetikai kezelések gondolata is – összegyűjtöttük, mit kell tudni a legnépszerűbb ránctalanító eljárásokról.

Arcvasalás

Habár ijesztően hangzik, hogy „kivasalják” arcunkat, mégsem kell fájdalomtól tartanunk. Tulajdonképpen tényleg olyan, mintha egy vasalóval simítanák bőrünket, persze abszolút tolerálható melegséggel. A készülék hőt bocsát ki, melynek hatására pórusaink kitágulnak, így a hatóanyagok mélyebbre tudnak eljutni bőrünkben. Ezután a hideg fokozatos kezelés következik, ami összhúzza a pórusokat, és ezzel lényegében „bezárja” bőrünkbe az anyagokat. Eredményeként arcunk rögtön szemmel láthatóan simább, üdébb lesz, azonban ezt a kezelést időről időre ismételni kell, ugyanis hatása csak rövid távú.

Freepik.com/lyashenko

Freepik.com/lyashenko

Ultrahangos simítás

Az ultrahang hullámai sejtszinten masszírozzák bőrünket, ezzel felpezsdítve a regeneráló, tisztító folyamatokat. A készülék segítségével a hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak, ami növeli a ránctalanító összetevők hatékonyságát. Arcunk feszesebb lesz, láthatóan javul bőrünk állaga. Érettebb bőr esetében hatákonyabb eljárás, mint az arcvasalás, azonban ezt is kúraszerűen kell alkalmazni, hogy fenntartható legyen az eredmény.

IPL (Intense Pulsed Light)

Más néven fotorejuvenáció, ami egy villanófénnyel történő eljárás. A kezelés során a jótékony tartományban használt nagy energiájú fénynyalábok áthatolnak a felső hámrétegen, stimulálják a bőrsejteket és serkentik a kollagéntermelését – ami pedig bőrünk rugalmasságának záloga. Növeli a vízmegkötő képességet is, ezért a villantások után érdemes hidratáló termékeket használni, melyek így sokkal nagyobb mértékben fejthetik ki hatásukat. Az eredmény tónusosabb, egyenletesebb, feszesebb bőrfelszín lesz. Sőt, ez a kezelés az öregségi foltok és az aknés hegek halványítására is alkalmas. Mivel hőhatással dolgozik, minimális kellemetlen érzés jelentkezhet a bőrön. Változó, hogy kinek hány alkalomra van szüksége a maximális eredmény érdekében, de általában 5-8 kezelést szoktak javasolni, és egy-másfél évente egy fenntartó kezelést.

Mezoterápia

Ennek a kezelésnek kétféle változata van: az egyiknél mikroinjekciókkal juttatják a bőrbe a hatóanyagokat, a másiknál egy elektroporátor nevű készülékkel. Az utóbbi a népszerűbb, hiszen sokan kerülni szeretnék a tűvel történő kezelést és az esetleges fájdalmat, melyre elektroporátor esetében nem kell számítani. Itt ugyanis speciális rádiófrekvenciás hullámok segítenek a hatóanyagoknak célba érni, amelyek általában hialuronsavat, vitaminokat, koffeint, glikolsavat és hasonló frissítő, ránctalanító összetevőket tartalmaznak. A bőr legmélyebb rétegeit is képes elérni, ezért mély ráncok esetében is látványos eredmény érhető el. Általában 5-8 kezelés javasolt.

Fotó: iStock.com/LuckyBusiness

Fotó: iStock.com/LuckyBusiness

Mikrodermabrázió

Ez egy intenzívebb bőrcsiszolást takar, melynek során speciális csiszolófej használatával eltávolítják az elhalt, megvastagodott hámréteget, amit egy enyhe vákuum szippant magába. Serkenti a bőr regenerálódási folyamatát, a kollagén és az elasztin termelését, a vákuum pedig felpezsdíti arcunk véráramlását. Ez az eljárás a finomabb ráncok és az öregségi foltok halványítására alkalmas, de a ránctalanító hatóanyagok mélyebb rétegekbe való eljutását is segíti, így önmagában és kiegészítő kezelésként is alkalmazható. Eredményeképp a bőr láthatóan üdébb, frissebb, élettel telibb lesz, ehhez azonban kúraszerűen kell alávetnünk magunkat, körülbelül 4-6 alkalommal.