Csillagok

Kevesebb felhőre, több napsütésre számíthatunk hétfőn

A Dunántúlon és a Tiszántúl egyes részein a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok várhatók, csapadék nem valószínű.

Az ország többi részén kezdetben erősen felhős vagy borult időre kell számítani néhol esővel, záporral, az északkeleti határ mentén esetleg zivatar is lehet, majd egyre kevesebb helyen várható csapadék, délután a felhőzet is mind nagyobb területen szakadozni, csökkenni kezd. Éjszaka jobbára gyengén felhős vagy derült lesz az ég. Hétfőn sok napsütésre van kilátás, csupán néhol – nagyobb eséllyel az északi megyékben – képződhet több gomolyfelhő, csapadék nem várható. Az északi szelet vasárnap a Dunántúlon és a Tiszántúlon erős vagy viharos széllökés kísérheti, hétfőn már csak a Tiszántúlon erősödhet meg a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben akár 9, 10 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 28 fok között valószínű.

Fotó: Unsplash/ Zwaddi

Fotó: Unsplash/ Zwaddi

Az időjárási helyzet Európában

Kelet- és Nyugat-Európa felett egy-egy anticiklon helyezkedik el. Területükön csapadékmentes, napos idő a jellemző. A két légköri objektum tekintetében csupán a hőmérsékletben mutatkozik különbség. Amíg a Kelet-európai-síkságon általában meleg az idő – a csúcshőmérséklet 20 és 34 fok között változik –, addig a nyugat felől benyúló magasnyomást hűvösebb, óceáni levegő tölti ki. Ezeken a területeken 17–22 fok a jellemző érték. A két anticiklont egy alacsonyabb nyomású zóna választja el egymástól, amelyben egy hullámzó hidegfront húzódik. A frontnak különösen a déli szakasza aktív, felhőzetéből több helyen hullott jelentős csapadék. Kárpátalján, az Erdélyi-középhegységben, illetve a Bánsági-hegyvidék térségében általában 30–50 mm-t mértek, de néhány helyen 50 mm-t meghaladó mennyiséget, sőt a Körös menti Borod településen 105 mm-t regisztráltak. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább a nyugat felől benyúló anticiklon és a vele érkező száraz levegő alakítja.