Konyha

Variációk zabkására

A zabkása rendkívül egyszerű, finom és tartalmas reggeli. Beilleszthetjük a diétánkba, de ha csak egy könnyű vacsorára vágyuk, akkor is kitűnő választás. Milliónyi elkészítési módja létezik, ebből fogunk most szemezgetni.

Jó, ha tudjuk, hogy az üzletekben kétféle zabpelyhet vásárolhatunk. Az egyik az, amelyiknek tényleg szüksége van több órára, illetve egy egész éjszakára, hogy igazán finom és puha legyen. Azonban ha finomított (instant) zabpelyhet veszünk, akkor ripsz-ropsz készen is van zabkásánk.

Mandulatejes, banános zabkása

Hozzávalók:

  • fél bögre zabpehely
  • 3 x fél bögre mandulatej
  • 1 db banán
  • 1 kanál cukor (nyírfacukor vagy eritrit)
Fotó: Unsplash/ Federica Diliberto

Fotó: Unsplash/ Federica Diliberto

Elkészítés:

A mandulatejet, zabpelyhet, édesítőszert összekeverjük, majd lassú lángon, folyamatos keverés mellett körülbelül 10-15 percig főzzük. Felszeleteljük a banánt, beletesszük a készülő kásánkba, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Megvárjuk, amíg kihűl, majd hűtőbe tesszük. Reggel megszórjuk fahéjjal, és máris fogyaszthatjuk.

Rizstejes, őszibarackos zabkása

Hozzávalók:

  • fél bögre zabpehely
  • 3 x fél bögre rizstej
  • 2-3 db őszibarack
  • 2 kanál cukor (nyírfacukor vagy eritrit)

Elkészítés:

Ebben az esetben kipróbáltuk a finomított zabpelyhet. Egy kis fazékban összekeverjük a hozzávalókat, és (a barackot a legvégén adjuk hozzá) maximum 5 percig forraljuk. Utána már jöhet is a barack, a botmixer, és készen is vagyunk. Hogy még ízletesebb legyen, hozzáadunk még egy marék olajos magvat (török mogyoró, dió, mandula, pekándió, kesudió).

Az őszibarack helyett használhatunk áfonyát, epret, málnát, szedret, sárgadinnyét, sárgabarackot. Tejnek használhatunk sima tejet is, de ha éppen az is elfogyott, a sima víz is megteszi.