Konyha

Így készítsünk aszalt szilvát házilag

A aszalással egészségesen tartósíthatjuk kedvenc gyümölcseinket, így akár télen is falatozhatunk belőlük. Használjuk ki, amíg még ilyen intenzíven süt a nap, hiszen így a kertben, az erkélyen, de akár az ablakpárkányon is megaszalhatjuk a finomságokat! Most az aszalt szilva elkészítéséhez hoztunk egy rövid útmutatót.

Napon, sütőben, géppel

Szilváinkat háromféleképpen aszalhatjuk. Kihasználhatjuk a tűző napot, berakhatjuk a sütőnkbe vagy kifejezetten erre a célra kifejlesztett aszalógépet is beszerezhetünk. Természetesen utóbbi a leghatásosabb, hiszen azzal akár fél nap alatt is elkészülhetnek az aszalt szilvák. Az első két megoldás kissé hosszasabb, de a végeredményben nem lesz minőségbeli különbség. Kerti aszalásnál tegyük a szilvákat szellősen egy kosárba, és helyezzük napos helyre. Érdemes szúnyoghálót tenni a kosár tetejére, hogy kívül tartsuk a bogarakat. Naponta forgassuk meg a gyümölcsöket. Ezzel a módszerrel körülbelül 1 hét alatt készülnek el. Sütőben helyezzük a rácsra a szilvákat, állítsuk be a legalacsonyabb (50–60 fokos) hőfokot, és résnyire hagyjuk nyitva a sütő ajtaját a szellőzéshez. Néhány nap múlva emeljük 10–15 fokkal a hőmérsékletet, és naponta forgassuk át a gyümölcsöket. Aszalógép esetében pedig pontos utasításokat találunk a dobozon annak használatához.

Hogyan készítsük el a szilvákat?

1 gramm szódabikarbónát keverjünk el 1 dl vízzel, majd ebbe mártsuk bele a szilváinkat, hogy leoldjuk róluk a viaszos réteget. Sima vízzel is mossuk le őket, töröljük szárazra, és terítsük szét a kosárban vagy a rácson attól függően, hol készítjük. Kezdődhet is az aszalás! Akkor lesz kész, ha benyomva már nem ereszt levet. Ezután még néhány napig szárítsuk őket szobahőmérsékleten, majd hűvös helyre rakva tároljuk.