Stílus

„Rádöbbentek a férfiak, hogy milyen dögösek ezek a plus size lányok”

Egy egyedi plus size kampánynak indult, amelybe ugyan nagy reménnyel vágtak bele a szervezők, de ennyi résztvevőre és ilyen visszajelzésekre senki sem számított!

A Foréma csapatának fő célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a plus size nőkben rejlő igazi szépségre és csodákra a sugárzó nőiesség hangsúlyozásával. 2017 nyarán pályázatot hirdettek plus size modell kategóriában a Foréma webshop ruháinak fotózásához. Mitől izgalmas egy ilyen pályázat? Mit adhat a plus size nők önértékeléséhez, és hogyan élik meg mindezt az alapítók? Utánajártunk, és kicsit napoztunk az élet plus size oldalán!

Miért döntöttetek úgy, hogy épp plus size webshopot hoztok létre?

Ez a webshop a mi nagy álmunk, ezt szerettük volna mindig is megvalósítani. Sosem voltam vékony testalkatú, gyerekkoromban sem, anyukámnak is már gondot okozott annak idején, hol szerezze be számomra a ruhákat, hiszen azt tudjuk, hogy nem egyszerű molettként vásárolni: bemegy az ember a boltba, és vagy kap magára való darabot, vagy nem. 50-es méret fölött Magyarországon nem túl nagy a választék, ha mégis találsz egy-egy terméket, akkor is horroráron, s itt mindig megakadtunk: honnan és főleg mit szerezzünk be? Amikor plus size lányként órákat töltesz el egy bevásárlóközpontban a „tökéletes ruhát” keresve, hamar ráébredsz, hogy a shoppingolás inkább frusztráló, mintsem felüdítő érzés! Ekkor jött az ötlet, hogy váltsuk meg a világot, hátha másokkal is jót tehetünk. S lám kiderült, 40-es fölött is van méret és van élet! Ne legyünk álszentek, a magyar nők 90 százaléka nem 32-es méret, de még csak nem is 36-os. A plázák kirakatában gyönyörű ruhák sorakoznak, de maximum 44-esig.

Ez inspirált bennünket tehát arra, hogy – először csak magunknak – rendeljünk ruhákat külföldről. Volt, hogy elutaztunk Angliába, Ausztriába, Olaszországba kitapasztalni, honnan is érdemes beszerezni a nagy méretű ruhákat. Mindebben nem az a legszebb, hogy végigjártuk a cipősaroktörő külföldi túrákat, hanem a tapasztalásaink, és hogy ma már a kialakult kapcsolataink által segíthetünk más lányoknak is az S-es méretű próbababák órák hosszig tartó bámulását kiiktatni. Hosszú távon szeretnénk, ha ez a webshop nemcsak a szívügyünket, de a megélhetésünket is jelentené. Ez természetesen biztosíték minden plus size nőnek is, hogy mi komolyan vesszük önmagunkat!

Foréma nyertes pályázó, Bánffi Melinda Fotó: Bánffi Melinda

Foréma nyertes pályázó, Bánffi Melinda
Fotó: Bánffi Melinda

Mikor indultatok?

Konkrétan ebben a formában idén január óta működik a webshop, amiben nagyon sok munkánk van. Profi külsős céggel együttműködve alakítjuk és folyamatosan fejlesztjük a web- és marketingmegjelenésünket. A hétköznapokban a Lexunit csapatával együtt sírunk-nevetünk a szó szoros értelmében!

A mostani plus size pályázatot is egy napi szintű probléma indikálta. Az általunk forgalmazott ruhákról maximum 44-es gyári képeink vannak, s ez számos fontos kérdést generált a közös munka folyamán. Például: biztos, hogy jól mutat egy 52-es méretű plus size lányon a pár számmal kisebb ruha? Ez valójában tipikus plus size probléma, amellyel kapcsolatban nagyon sokan írtak nekünk, gyakran én vettem fel ezeket a ruhákat magamra, lefotóztam, és azt a képet küldtem el az érdeklődőknek. Azt gondoltuk, hogy egy pályázat keretében keresünk olyan nagy méretekkel megáldott, de bevállalós hölgyeket, akik a Foréma arcai lehetnek; hajlandóak fotózásokon is részt venni, majd hozzájárulnak ahhoz, hogy a róluk készült képek bekerüljenek a webshopba, s onnantól kezdve az érdeklődők láthatják a termékeket az ő valós méretükben.

Hogyan sikerült a kampány?

Bevalljuk nőiesen, amikor elindult a felhívásunk, maximum 20-30 jelentkezőre számítottunk, persze nem kishitűségből, inkább realistán gondolkodva. Ehhez képest közel száz hölgy küldte el hozzánk a fotóit! Fantasztikus! Erre valóban nem számítottunk. Aki már szervezett valaha is hasonló, nőknek szóló kampányt, az tudja, hogy nagyon nehéz vállalás ez, hiszen mi, nők mindig nagyon figyelünk a részletekre. Arról nem is beszélve, hogy mindig sokkal érzékenyebbek vagyunk az ígéretekre, s elvárjuk, hogy be is tartsák azokat.

Foréma 2. számú különdíjas, Sáfárné Benedek Martina Fotó: Sáfárné Benedek Martina

Foréma 2. számú különdíjas, Sáfárné Benedek Martina
Fotó: Sáfárné Benedek Martina

S milyenek így utólag a tapasztalataitok?

Egy-két rosszindulatú megjegyzést, kommentet leszámítva a hölgyek elképesztően jó fejek voltak. Támogatták, biztatták egymást. Úgy, mint: „Figyi, te is jelentkezzél már, olyan csinos vagy!” Csodálatos, hogy főként anyukák jelentkeztek a felhívásra, akik arról számoltak be, hogy egy kis figyelemre, pozítív visszajelzésekre vágynak, és vélhetően a mi versenyünktől elsősorban önbizalmat nyerjenek. Egy nagyon érdekes társadalmi tükörként is működött ez a pályázat. Szívből bíztunk benne, hogy nagy visszhangja lesz a kampánynak, de ez az érdeklődés minden várakozásunkat felülmúlta. Bár nem vagyunk szociológusprofesszorok, de az tisztán látszik, hogy fontos társadalmi problémára tapintottunk rá. Arra, hogy mennyire (nem) érzik megbecsülve magukat ezek a hölgyek, s milyen éhesen vágynak az elismerésre!

Azt tapasztaltuk, hogy a résztvevők számára a legnagyobb jutalom mindenképpen az volt, hogy megjelenhettek egy róluk-nekik szóló felületen, a Facebook-oldalunkon. Reméljük, hogy jelentősen megdobta az önbizalmukat, ezáltal némi pluszt kaphattak, s a hűvös barlangba bújós hétköznapok helyett kifeküdhettek a napfényes, homokos tengerpartra!

Foréma 3. számú különdíjas, Rásóné Füzesi Nikolett Fotó: Rásóné Füzesi Nikolett

Foréma 3. számú különdíjas, Rásóné Füzesi Nikolett
Fotó: Rásóné Füzesi Nikolett

Ez is szerepelt a céljaitok között?

A célunk már a legelejétől kezdve az, hogy olyan cikkek és posztok jelenjenek meg a felületeinken, melyek támogatják és hozzásegítik a plus size nőket ahhoz, hogy visszakapják az önbecsülésüket, amit útközben, a gyermekkor és a jelen életük között, az anyává válás felelősségének súlya alatt valahol félúton elveszítettek. Mert bizony van élet a plus size után is! Nem szabad kétségbeesni, pláne eltakarni önmagunkat csupán azért, mert anyák vagyunk – akik, valljuk be őszintén, néha borzasztóan leharcoltak –, hanem inkább csinos ruhákba kell öltözni és változtatni, folyton megújulni. Hisszük, hogy valójában a belső kisugárzás az, ami számít; de ha nem tudod felszínre hozni a benned rejlő nőiességet, akkor mindegy, milyen méretű ruhát viselsz, a reggeli tükör mindig görbe marad!

Azok a szerencsés lányok, akiket a jelentkezők közül kiválasztottunk, folyamatosan lehetőséget kapnak majd a megjelenésre web- és social media oldalainkon. Szépségüket és a róluk készült fotókat több ezer ember láthatja majd. A kampánynak köszönhetően ráadásul rengeteg férfi érkezett az oldalra, „szétnézni”, like-olni, vagy éppen elismerő kommenteket írni. Ez a bizonyítéka annak, hogy a férfiak is rádöbbentek, mennyire dögösek a plus size lányok! Azt gondoljuk, ez a legnagyobb visszaigazolás mindannyiunk számára.