Egészség

Rosszkedv = depresszió?

Mindenkinek lehet rossz napja. Sőt többször is. A rosszkedvű emberekre különösen oda kell figyelni, habár ez még nem jelenti azt, hogy depressziósak is.

A depressziónak számos tünete lehet: gyakori hangulatváltozás, étvágytalanság, alvászavar, fáradékonyság, kognitív képességek zavara. A páciens ezek közül általában csak egy-két tünetet produkál, így a depresszió helyes diagnózisa gyakran nehézségekbe ütközik. Vagy tévesen állapítják meg, és valójában másról van szó, vagy épp ellenkezőleg, nem ismerik fel azt. Az igazolt depresszió kezelése még nehezebb feladat: a megfelelő terápia vagy gyógyszeres kezelés megtalálása és beállítása gyakran hosszú ideig tart. Nem lehet olyan módszert kifejleszteni, ami minden depressziós esetén hatásos, hiszen a kiváltó okok igen sokrétűek lehetnek.

Fotó:Unsplash/Benjamin Combs

Fotó:Unsplash/Benjamin Combs

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!

Egy 1000 résztvevővel végzett MRI (az agyat vizsgáló képalkotó eszköz)-vizsgálat szerint az agyban elsősorban a félelemért és a motorikus vezérlésért felelős területek aktivitásváltozása okozza a túlzott aggodalmat és az örömérzet elmaradását. Az alanyok vizsgálati eredményei alapján négy típust tudtak megkülönböztetni, ami azért fontos, mert ezek a típusok csak a tünetekre támaszkodva nem különíthetőek el egymástól.

Az MRI révén a jövő pszichológusai és pszichiáterei kezébe egy olyan eszköz kerül, amellyel sokkal pontosabban diagnosztizálhatják a depresszió mint betegség meglétét és annak fajtáját is. Így elkerülhető a félrekezelés és az olyan gyógyszerek felírása, amelyek – egyes egyedi esetekben – nem is hatnak, vagy az adagolás rosszul van beállítva.

Az MRI-s módszer már betegségek esetén is alkalmazható lehet, például szorongásos vagy kényszerbetegeknél.