Te + Én

5 jel, hogy nem illünk össze a párunkkal (és nem is fogunk)

Ideje szakítani? Vajon összeillünk a párunkkal, vagy jobb lenne, ha külön folytatnánk az életünket? Ezekre a kérdésekre nem lehet egyszavas választ adni, a párkapcsolati döntések annál sokkal bonyolultabbak függetlenül attól, hogy milyen is az a kapcsolat a két ember között.

Amikor próbléma merül fel, vagy elakadunk, érdemes lenne egy külső szemlélő szemszögéből megvizsgálni a párkapcsolatot – még ha ez nagyon nehéznek is tűnik. S ha sikerül valahogy reálisabban látni önmagunkat, illetve kettőnket, akkor szerencsés, ha észrevesszük azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy igazából nem is illünk össze a párunkkal, és talán soha nem is fogunk – még ha ennek a belátása sokszor szinte lehetetlennek is tűnik a számunkra.

1. Az alapvető értékszemléletünk különbözik

A legfontosabb értékek, mint például a gyerek, a házasság vagy a külföldre költözés fontos dolgok, ezekről mindenkinek határozott véleménye, elképzelése van. Ha ez nem egyezik, nem valami bölcs dolog azt várni, hogy idővel majd a másik megváltozik, és ha eddig például nem akart gyereket, majd most, miattunk mégis szeretne. A változás nem kizárt, de nem is lehet erre építeni.

Fotó: iStock.com/master1305

Fotó: iStock.com/master1305

2. A párunk nem vesz figyelembe bennünket

Vagyis úgy viselkedik, mintha alárendeltek lennénk mellette, nem kéri ki a véleményünket semmiben, azon túl, hogy hol szeretnénk enni, vagy hogy hová menjünk nyaralni akár egy költözés eltervezéséig – tényleg semmiben. És úgy gondolja, nem is kell, mi majd úgyis beleegyezünk abba, amit ő csinál, nekünk úgyis mindegy…

3. Nem tisztel bennünket

A tisztelet hiánya sokféle formában mutatkozhat. Ez lehet a szóbeli vagy az érzelmi zsarolástól kezdve a passzív–agresszív viselkedésig bármi. Ezek olyan észrevétlenül jelenhetnek meg az életünkben, hogy szinte észre sem vesszük. Például a rendszeres, kisebb-nagyobb büntetések egy el nem végzett háztartási feladat miatt, vagy hogy úgy tervez nélkülünk hétvégi programot a párunk, hogy bennünket meg sem kérdez arról, mit szólunk hozzá, esetleg bántó neveken szólít bennünket, megaláz a szavaival vagy a viselkedésével.

4. Nem foglalkozik az igényeinkkel

Sem érzelmi, sem szexuális téren. Bármi, amit csinálunk, az rossz, azt nem úgy kell, az nem illik bele az ő elképzelésébe, életébe. Azt érezteti velünk, hogy mi csak azért vagyunk, hogy kiszolgáljuk őt, az ő igényei fontosak, a mieink másodlagosak. Önző érzelmileg és az ágyban is.

5. Gondoskodást vár, de ritkán (soha nem) ad

Lehet, hogy nekünk fel sem tűnik, annyira természetes, hogy a párunkat kiszolgáljuk, mindent megadunk neki, vagy legalábbis mindent megteszünk azért, hogy megadjuk neki azt, amire szüksége van, amitől jobban érezheti magát. De vajon visszakapjuk-e ezt a gondoskodást? Vajon a másik törődik-e azzal, hogy viszonozza azt a sok jót, amit tőlünk kap? Talán azt hiszi, hogy ez jár neki, hiszen annak idején az anyja is ugyanígy kiszolgálta, pedig egy párkapcsolat nem arról szól, hogy az egyik fél a másik „szolgája”.