Otthon

Nyári sportok a szabadban - a strandon, a parton és a vízben

Bár a nagy melegben nem ajánlott megerőltető sporttevékenységet folytatni, azért a nyár arra van, hogy sokat legyünk a szabadban, még egészségesebbek legyünk, és kipróbáljunk új dolgokat – lehetőleg a vízben vagy a vízparton. Mozgásra fel!

A legtöbb ember tud úszni, de ez csupán annyit jelent, hogy elkalimpál a strand medencéiben, és nem merül el. A nagyon meleg napokon, amikor úgyis csak vízben lehet elviselni az életet, érdemes egy kicsit kipróbálni, hol vannak a határaink. Ússzunk le először 100 métert, aztán fokozatosan növeljük a távolságot – persze csak biztonságosan. Rá fogunk jönni, hogy hosszan úszni nem is olyan könnyű, pláne hullámzó természetes vízben. Cserébe nagyszerű alakunk lesz, megerősödnek az irodai munkában megfáradt hátizmaink, és még a lelkünknek is jót tesz a vízben töltött idő.

Röplabda

Igazi nyári sport, a legtöbb strandon találunk is homokos pályát hozzá. Az alapokat nem nehéz elsajátítani, ismerkedhetünk más emberekkel, csapatban sportolhatunk, és az egész egy nagyszerű időtöltés gyerekekkel is. Mivel a tűző napon fogunk ugrándozni, mindig kenjük be magunkat alaposan naptejjel, viseljünk könnyű sapkát, és ne felejtsük el pótolni az elveszített folyadékot!

Fotó: iStock.com/Raul_Mellado

Fotó: iStock.com/Raul_Mellado

Vízisí

A legtöbb embernek rögtön az aranyélet és a motorcsónak ugrik be róla, pedig elég sok helyen vannak kábeles pályák, ahol lécet is, tanácsot is adnak. Nagyon izgalmas élmény a vízben száguldani, a combizmaink megerősödnek, és még kánikulában sem lesz melegünk tőle.

Kerékpártúrák

Itt az alkalom, hogy ha eddig nem tettük, akkor rászokjunk a biciklizésre. Sétálás vagy rövid autózás helyett pattanjunk két kerékre, és úgy közlekedjünk! Ha már jól megy, és van egy strapabíró, jó ülésmagasságú biciklink, akkor már túrázhatunk is. Járjuk be a közeli erdőket, mezőket, keressünk bicikliutakat, és vágjunk bele nyugodtan a családdal is nagyobb túrákba! Elképesztőn szép oldalát fedezhetjük fel az országnak, miközben csak úgy ég a zsír a fenekünkről és a combunkról.

Szörf

Legalább egyszer érdemes kipróbálni, főleg ha azon duzzogunk, hogy a szeles idő tönkreteszi a vízparti nyaralásunkat. A szörfösök ekkor indulnak csak be igazán, és nagyon sok helyen tartanak oktatóórákat. Nem kell, hogy saját szörfdeszkánk legyen, lehet bérelni a parton, és már csak követni kell az oktató útmutatását. Persze nem könnyű sport, de minden porcikánkat átmozgatja, és nagyon sokat javít az egyensúlyérzékünkön.

Fotó: iStock.com/ Bicho_raro

Fotó: iStock.com/ Bicho_raro

Evezés 

Ezt sem nehéz megtanulni, és az egész családnak nagyszerű szórakozást nyújt – főleg az apukáknak. Nagyobb gyerekekkel már egész vízitúrákra indulhatunk szakképzett vezetővel vagy csapatban, ami elképesztő élmény a maga nomád életmódjával és természetközelségével együtt. Ha minden szükséges biztonsági előírást betartunk, gond nélkül csoroghatunk bármelyik folyón, csatornán.

Torna a vízben 

Nem véletlenül tornáznak a túlsúlyos emberek a vízben: az ízületeknek messze nem kell annyi terhelést elszenvedniük, a felhajtóerő miatt a mozgás könnyebb, simább, sőt, szórakoztatóbb, ám a víz ellenállása miatt jobban igénybe veszi az izmokat – gondoljunk csak a vízben futásra. Ha még tart a fogyókúránk, érdemes részt venni valamelyik vízi aerobikórán, meg fogunk lepődni!