Csillagok

Víz… víz… víz: A víz az úr

Budapest most a vizes világbajnokság lázában ég, de a főváros és Magyarország egyébként is szoros kapcsolatban áll a vízzel – elég csak a föld alatt lévő termálvízkészletekre gondolni. De mit érdemes még tudni életünk alapjáról? Néhány kevésbé ismert tény következik.

A Föld vízkészletének nagy részével nem tudunk mit kezdeni

A Föld felszínének több mint kétharmada víz, ennek viszont alig 3%-a édesvíz, azaz elvben ennyivel tudunk gazdálkodni. Az óceánokban található rengeteg mennyiségű víz magas sótartalmú, ezért gyakorlatilag semmire nem lehet felhasználni, a sótalanító berendezések kapacitása pedig rendkívül csekély. Nem véletlen, hogy a bolygónk következő nagy erőforrás-válságának okozója a vízhiány lehet, amely Afrikában és a Közel-Keleten már most komoly problémákat okoz.

Fotó: kaboompics.com

Fotó: kaboompics.com

A meleg víz hamarabb fagy meg, mint a hideg

A jelenséget már időszámításunk előtt Arisztotelész is leírta, azonban sem az ókori görögöknek, sem a mai tudósoknak nincsen rá egyértelmű magyarázatuk. Az úgynevezett Mpemba-paradoxon oka valószínűleg az, hogy mivel a meleg víz gyorsabban párolog, ezért a folyékony víz mennyisége csökken, ez pedig már könnyebben fagy meg.

Egy fiú be akarta tiltani a vizet

Jobban mondva csak a dihidrogén-monoxidot, ami viszont a víz kémiai elnevezése (H2O). Egy fiú Ennyire hiszékenyek vagyunk? című projektjében arra akart rávilágítani, mennyire könnyen becsaphatók az emberek, ha kevés információ áll a rendelkezésükre. A láthatatlan gyilkos, a világméretű szennyezés és a borzalom kifejezések hatékony hívószónak bizonyultak. Fontos, hogy ellenőrizetlen forrásnak és hangzatos hívószavaknak ne dőljünk be!