Otthon

Az X és az Y után itt az új kategória, a mikro-generáció

Kezdünk megbarátkozni az Y- és az X-generációk létezésével, erre kiderül, hogy van egy mikro-generációnak nevezett adagnyi ember, akik úgy érzik, éles választóvonal húzódik gyerekkoruk és felnőttkoruk között.

Az X-generációhoz azok tartoznak, akik 1960 és 1979 között születtek. Átélték a mindent felforgató technikai vívmányok nélküli gyerekkort, még köztük éltek a háborús tragédiák, a szegénység. A régi szabályok voltak érvényesek, a leosztott szerepektől csak kevesen mertek elrugaszkodni. Már ismerték a tévét, a telefont, de nem uralta az életüket. A mai modern világban jól elboldogulnak, de csak azokat a kütyüket használják, amiknek értelmét látják. Az Y-generáció tagjai 1980 és 1994 között születtek, azaz már sokat néztek tévét, kamaszként beszerezték első mobiltelefonjukat, és könnyedén használják a legmodernebb ketyeréket is. Akik a nyolcvanas években születtek, azok mégis hordoznak valamit az X-generáció által is ismert gyerekkorból, szabadságból, ám ők már nem haladtak a kitaposott útvonalon, sőt, merészek, magabiztosak, különlegesek – vagy legalábbis annak tartják magukat –, és mindent másképp csinálnak. Még nem olyan magányosak és internetfüggők, mint a Z-generiáció tagjai, de könnyen beszippantja őket az új világ.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Hova tartozom?

Igen ám, de a kategorizálásban mindig akadnak olyanok, akik mintha egyik oldalra sem tartoznának, ők az örök kívülállók. Mivel meglepően sokan vannak, akik sem az X-, sem az Y-generációba nem férnek bele, a társadalomtudósok elkezdték őket új kategóriába sorolni: a mikro-generációba. Az 1977 és 1983 között született emberek tartoznak ide, akik a gyerekkorukat még X-generiációsként töltötték, ám felnőve már az Y-generációra jellemző a viselkedésük. Mintha a kamaszkorukban, a digitális átálláskor húztak volna egy képzeletbeli vonalat, világuk két részre oszlik. Átélték, hogy a szabályok közé szorított, oldtimer gyerekkoruk után milyen volt a mobiltelefonok, az egyre színesebb és laposabb tévék, az internetkapcsolatos számítógépek gyors elterjedése.

Fotó: iStock.com/level17

Fotó: iStock.com/level17

A Facebook előtt és után

A mikro-generáció tagjai még nem a közösségi oldalakon élték tiniéveiket, de az egyetemen már a legtöbbjük kiélvezte a net előnyeit. Nem olvadnak el az újításoktól olyan könnyen, mint a mai fiatalok, nem feltétlenül netfüggők, emlékeznek még a vasárnapi újságokra, képesek önálló életet élni, de felnőttként maximálisan kihasználják a technika előnyeit. Közben persze jókat nosztalgiáznak a tárcsázós interneten, a faxgépeken, sóhajtozva hiányolják a képeslapokat, az első számítógépes játékok báját, a floppy-lemezeket, a netes üzenetküldések izgalmát. Hidat alkotnak az analóg és a digitális korszak között, ezért bizonyos értelemben nagyon is szerencsés helyzetben vannak. Még őriznek valamit a régi bölcsességekből, de csodálkoznak, amikor gyermekeiknek már csak nehezen tudják átadni azokat. Jól élnek a felgyorsult, rohanó világban, de képesek benne sétálni, ha úgy hozza kedvük. Szeretik a nosztalgikus nyaralásokat, találkozókat, barátságokat, hiszen amikor a ma mindent behálózó vezetékek elkezdtek kiépülni, életkoruknál fogva számukra akkor nyílt ki éppen a világ.