Egészség

A köldök lakói olyanok, akár az esőerdő

Kutatók szerint több ezer baktérium használja szállásként a köldökünket, és az egész „ökoszisztéma” hasonlít az esőerdőkre.

A többek között Bacillus subtilis-okból és Staphylococcus epidermidis-okból álló „közösséget” 60 önkéntes köldökén vizsgálták. Az ötlet egy egyetemi ökológus hallgatótól származik, aki olyan témát keresett, ami mindenkit érint és így mindenkit érdekel. Ebből lett: A köldök ökoszisztémájának sokfélesége program.

Fotó:Freepik/yanalya

Fotó:Freepik/yanalya

A köldökdzsungel lakói között a labor 2368 baktériumfajt talált, amelyek közül 1458 új, még ismeretlen a tudomány előtt. A lista nagyban függ, milyen higiénikus állapotban van a vizsgált alany. Volt olyan, aki már évek óta nem fürdött, nála úgynevezett extremofil, azaz olyan baktériumfajokat is találtak, amelyek a szélsőséges körülményekhez alkalmazkodtak. Akárcsak egy esőerdőben, a köldökben is vannak domináns fajok. Az összes baktérium több, mint 70 százaléka mindössze nyolc különböző fajhoz tartoznak. Meglepő módon tehát az ökológus jól ki tud igazodni egy köldökön, mivel élővilága és működése nagyban hasonlít az esőerdőkre.

A köldök vizsgálata abban nyújthat sok segítséget, hogy megtudhassuk, mely baktériumok érzik jól magát „emberi körülmények között”. Viszont ahhoz, hogy ez a tudás hasznosítható legyen, először azt kell megállapítani, miért jelennek meg, jelen esetben épp a köldökünkben. Állításuk szerint elsősorban az immunrendszer működésében játszhatnak nagy szerepet, de a bőrbetegségek okaihoz is közelebb kerülhetnek. A következő kutatási szakasz már jóval több, 600 önkéntes részvételével fog lezajlani.