Egészség

A jóga hatásai az agyra

A jóga egy Indiából származó, eredetileg vallási szertartás. Test-, légző-, tisztító- és energetikai gyakorlatok kombinációja, melyben különös jelentőséggel bír a koncentráció, az elmélyedés és a meditáció.

A nyugati világban főleg a hatha jóga vált népszerűvé, amellyel a testi egészséget és tökéletességet lehet elérni. Ilyenkor az ember testi és lelki egészsége egyensúlyba kerül. A jógának rengeteg előnyét ismerjük, most pedig azt vizsgálták, milyen hatásai lehetnek az agyra. „Az emberi elme a legjobb barátja lesz annak, aki legyőzi őt, ám annak, aki nem képes felülkerekedni rajta, a legnagyobb ellenségévé válik.” (A jóga szent könyvéből)

Brazíliai tudósok 21 hatvan év feletti nőn vizsgálták az agytevékenységet jógázás közben – legfőbb megállapításaik a memóriára és a kognitív funkciókra vonatkoznak. Az agyi tevékenység elsősorban a homloki részeken, főleg az ún. prefrontális kortexben mutatott erős aktivitást, ez a terület a memóriáért és a figyelem összpontosításáért felel. Ez a „réteg” az életkor előrehaladtával hajlamos „elvékonyodni”, ez okozza az időseknél a memóriagondokat. A kutatási eredmények szerint a jóga segítségével ez a folyamat (is) megelőzhető.

Fotó: iStock.com/ shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

A jóga segíthet az alkalmazkodó képességünk javításában és a szorongásunk csökkentésében, de a stressz kezelésében és a súlygyarapodás megelőzésében is. A kutatók tanulmánya kiemeli, hogy a régóta és rendszeresen végzett jógagyakorlatok különös védelmet nyújtanak a szervezetnek – az élethosszig tartó tanulás analógiájára tehát megtanulhatjuk az élethosszig tartó jógázás kifejezést is. Az izmokhoz hasonlóan az agyat is „edzeni” kell – a brazilok szerint erre a jóga is kiváló megoldás lehet.