Konyha

3 + 1 recept a kerti grillezéshez

A nyári kerti sütögetések egyik legismertebb szereplője a szalonna, a grillrácson pedig jellemzően húsok és zöldségek pirulnak egymás mellett. De egy-egy különlegességgel bátran feldobhatjuk az ebédet vagy a vacsorát, ehhez mutatunk 3 + 1 mennyei receptet. Grillezett, baconbe tekert spárga, sült brie sajt koktélparadicsommal vagy cukkini dióval és parmezánnal... De a grillezzünk görögdinnyéhez is van receptötletünk!

Elég csak egy sétát tenni a kertvárosokban és a kisebb-nagyobb településeken egy kellemes nyári estén, garantáltan beleszagolhatunk egy-egy ínycsiklandó kerti parti utánozhatatlan illataiba. Érezhetjük a tábortűz füstjét, a sülő hús és a grillzöldségek finom és étvágygerjesztő hívogatását. És azonnal úgy érezhetjük, hogy mi is szeretnénk ott lenni, vagy inkább hogy mi is szeretnénk részt venni egy hasonlón: a családdal, a barátainkkal. Mert mi másra vágyhatnánk egy meleg nyári estén, mint a piroskockás terítővel befedett asztal mellett enni a szabad tűzön, frissen sült ételeket és idényzöldségeket, desszertnek pedig hideg nyári gyümölcsökkel csillapítani az édesség iránti vágyunkat…

Szerencsére ezt a vágyunkat könnyen teljesíthetjük. Ha van grillsütőnk, akkor könnyű dolgunk van. A tűz mellett bárki megsütheti a saját szalonnáját, mások pedig a grillen készíthetik el a vacsorájukat – vagy kérhetik meg az este főszakácsának kikiáltott ismerősüket, hogy süssön a számára húst, csirkecombot, steaket, de szinte bármilyen zöldséget, sőt, gyümölcsöt is rápakolhatunk a forró grillrácsra.

Fotó: iStock.com/zi3000

Fotó: iStock.com/zi3000

Süssünk szalonnát

Nem a legdiétásabb vacsora, és csalni sem ér a diétában, de nyár van és imádjuk! A lelkiismeretünktől függően szúrjunk egy szelet zsírosabb vagy húsosabb (ízlés szerint) szalonnát a bot végére és dugjuk a tűz közelébe! Legyen a kezünk ügyében egy szelet kenyér, amire rácsöpögtethetjük a szalonnából kiolvadó zsírt! Ehetünk mellé friss zöldségeket, például paradicsomot, paprikát, zöld- és lilahagymát, de alufóliában a parázsba dobva ezeket is megsüthetjük. Vagyis a hagymák közül inkább a vöröshagymát javasoljuk fóliában sütni, de persze sosem lehet tudni, mikor találunk magunknak egy új és izgalmas ízű ételt!

A különböző húsok és (barbecue) kolbászok is nagyon finomak a szabad tűzön sütve, de akár még egy klasszikus burgert is készíthetünk – grillezett összetevőkkel. De különböző újdonságokat is kipróbálhatunk, ehhez gyűjtöttünk össze 3 + 1 receptet.

Sonkába vagy baconbe tekert spárga grillezve

Hozzávalók:

  • 1 adag spárga
  • 14 szelet sonka (pancetta) vagy bacon
  • olívaolaj
  • só és bors

Elkészítés:

Tekerjük be a spárgákat egyesével a pancettába vagy baconbe, majd helyezzük mindet egymás mellé a már forró grillrácsra. Locsoljuk meg egy kevés olajjal, illetve sózzuk, borsozzuk. Süssük körölbelül 25 percig, közben néha forgassuk meg.

Fotó: iStock.com/criene

Fotó: iStock.com/criene

Grillezett brie sajt kakukkfüves koktélparadicsommal

Hozzávalók:

  • 2 adag koktélparadicsom félbevágva
  • 1,5 teáskanál kristálycukor
  • 0,25 teáskanál só
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 darab bagett
  • 2 darab szoba-hőmérsékletű brie vagy camembert sajt

Elkészítés:

Keverjük össze egy forró edényben a paradicsomot,  cukrot, a sót és a kakukkfüvet addig, amíg a cukor meg nem olvad. A bagettet szeleteljük fel és kenjük be a szeletek mindkét oldalát olajjal. Ugyanígy olajozzuk meg a „sajtkerekünk” mindkét oldalát.

Tegyük a sajtot a már meleg grillrácsra, és tegyük köré a bagettszeleteket is. Süssük addig, amíg a bagett meg nem pirul, ez körülbelül 2 perc, majd fordítsuk meg a kenyérszeleteket, és a másik oldalukat is pirítsuk körülbelül 2 percig.

A sajtot addig grillezzük, amíg a külseje el nem kezd pirulni, a belseje pedig folyni nem kezd. Ez körülbelül 5 percet vehet igénybe. Egy fémspatula segítségével vegyük le a rácsról, és helyezzük egy tányérra. A grillezett sajtot tálaljuk a pirított kenyérszeletekkel és a kakukkfüves paradicsommal.

Grillezett cukkini dióval és mentalevéllel

Hozzávalók:

  • 4-5 darab cukkini meghámozva és felszeletelve
  • olívaolaj
  • 1 adag dió
  • parmezán sajt vékonyra szeletelve
  • balzsamecet
  • mentalevél
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A cukkiniszeleteket locsoljuk meg olajjal, majd sózzuk és borsozzuk. Tegyük a már meleg grillrácsra és süssük mindkét oldalát körülbelül 2 percig. Amikor megsültek, tegyük tálcára az összeset, majd szórjuk meg dióval, és tálaljuk parmezánnal. Esetleg reszelt sajttal is megszórhatjuk. Ha szükséges, még egyszer sózhatjuk, borsozhatjuk. A tetejére tegyünk mentalevelet.

Görögdinnye grillen megsütve

Hozzávalók:

  • 1 darab görögdinnye
  • kristálycukor
  • 1 evőkanál reszelt lime-héj
  • pirospaprika

Elkészítés:

Szeleteljük fel a görögdinnyét. Egy tálban keverjük össze a cukrot, a reszelt lime-héjat és a pirospaprikát. Szórjuk meg ezzel a keverékkel a dinnyeszeletek mindkét oldalát. Süssük a görögdinnyét mindkét oldalán, amíg fel nem melegszik, és pirulni nem kezd, ez körülbelül 3 perc. Ezután tálalhatjuk is. Tehetünk lime-szeleteket mellé, és fetasajtot a tetejére. Vagy desszertként tehetünk még egy gombóc fagylaltot a tányérra. Azonnal fogyasszuk el!