Csillagok

Steve Jobs, Albert Einstein és Szókratész: a történelem leghíresebb minimalistái

A kevesebb több – vallják azok, akik a minimalista irányzatokat kedvelik. Legyen szó lakberendezésről, öltözködésről, életmódról vagy a lelkünk békéjéről. S ha esetleg kételkednénk ennek igazságában (és miért ne tehetnénk?), néhány meglehetősen sikeres ember azonban alátámasztja ezt az elvet. Hogy mi a közös Szókratészban, Albert Einsteinben, Steve Jobsban és Robert Pattisonban? Hogy bizonyos szempontból ők is a minimalizmus hívei voltak.

1. Szókratész (i. e. 469 – i. e. 399)

Az ókori görög filozófussal kezdődött a görög filozófia klasszikus korszaka, valamint őt tekintjük a nyugati filozófia és az autonóm filozófiai etika megalapítójának. Írott műveket nem hagyott hátra, beszélgetve tanította a tanítványait – az ő jegyzeteikből ismerjük Szókratész gondolatait, különösen Platónéból. Szókratész többek között azért nevezhető minimalistának, mert azt vallotta, hogy a materiális világ helyett érdemesebb az élet valódi értékeivel foglalkozni.

https://www.instagram.com/p/BWczyHiFlKL/

2. Marcus Aurelius (121. április 26. – 180. március 17.)

Marcus Aurelius császár, a Római Birodalom császára 161-től élete végéig. Megmaradt naplójegyzetei szerint gondolkodása a sztoicizmus (az emberi egyenjogúságot és az univerzum egységességét hangsúlyozó filozófiai irányzat) és a neoplatonizmus filozófiája szellemiségét tükrözi. Szerinte az embernek tisztán kell gondolkoznia, vagyis a boldogsághoz elegendő mindenki számára az, ami benne van, illetve minden benne van abban, ahogyan gondolkozunk. Vagyis ha elfogadjuk önmagunkat, ha tisztán gondolkozunk önmagunkról és a világról, akkor jó eséllyel lehetünk boldogok – és nem a vagyon vagy a tárgyak révén.

https://www.instagram.com/p/BWUPRpJFijw/

3. Leonardo Da Vinci (1452 – 1519) 

Itáliai polihisztor, azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. Állítólag nagyon megnyerő és jószívű ember volt, aki a szegényekek és a gazdagokat is szívesen vendégül látta. Szeretett segíteni a rászorulókon, és mindenkinek. Azt vallotta, hogy az egyszerűség sokkal szebb, sokkal magával ragadóbb, mint a túldíszített dolgok.

https://www.instagram.com/p/BWYWQabljzx/

4. Albert Einstein (1879 – 1955)

Elméleti fizikus, tudományos és laikus körökben is a legnagyobb 20. századi tudósnak tartják. Ő dolgozta ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták. Zsenialitására jellemző, hogy előre tudott jelezni olyan dolgokat, amelyeket 100 évvel később a gyakorlatban is bizonyítottak.

https://www.instagram.com/p/BUzrc7Cl8sl/

Egy, az Einstein életéről szóló, 2008-ban megjelent könyvből többek között kiderül az is, hogy a tudós előnyben részesítette az egyszerű, minimalista életmódot. Nemigen költött ruhára, szerényen élt, a pénzét állítólag inkább elajándékozta másoknak.

5. Steve Jobs (1955 – 2011)

Az Apple korábbi elnöke, vezérigazgatója, az informatikai és a szórakoztatóipar ismert alakja. Szerinte az élet egyik legfontosabb alapelve, hogy mindent racionalizálni kell, vagyis le kell egyszerűsíteni a bonyolult dolgokat. Jó példák erre az ő idejében kifejlesztett termékek, amelyek egyszerűek, letisztultak, elegáns vonalvezetésűek. Az egyszerűségre való törekvés pedig a magánéletében is meglátszott: állítólag csak a legszükségesebb bútorokkal rendezte be otthonát, ismeretes, hogy mennyire szerette a fekete magas nyakú pulóvereket, pólókat. És nemcsak azt vallotta, hogy tartózkodni kell a tárgyak felhalmozásától, de azt is, hogy azt a kevés holmit is alaposan meg kell válogatni.

https://www.instagram.com/p/BVequEZBBA0/

6. Robert Pattison (1986 – )

Brit színész, modell, zenész és producer. Leginkább Edward Cullen vámpír megformálásáról ismert az Alkonyat és az Alkonyat – Újhold című filmekből. Pattisont állítólag teljesen hidegen hagyják az anyagiak. Viszont annál szívesebben adakozik, több jótékonysági szervezet támogatója.

https://www.instagram.com/p/BULk_Qtg4UB/