Egészség

Nem veszélytelen vidék: ezek a leggyakoribb strandfertőzések

Az ember csak lehűti magát, és csobban egyet a gyönyörű kék vízben, aztán másnap már elkeseredve harcol a strandon összeszedett ötféle kórokozóval. Pedig lehet ez másképp is!

A leggyakoribb fertőzések között első helyet foglal el a… gomba – mondanánk. De nem! A leggyakrabban a kötőhártyagyulladás fordul elő, amit a klóros víznek és a strandok környékén élő kórokozóknak köszönhetünk. Ha túl sokat tartjuk nyitva a szemünket a vízben, akkor irritációval, kivörösödéssel kell számolnunk,  ami, ha szerencsénk van, nem fordul át gyulladásba. Fontos, hogy viseljünk úszószemüveget, a nap ellen napszemüveget, és ne dörzsölgessük a szemeinket a vízben. Ha kötőhártyagyulladással térünk haza a strandról, azt baktérium és vírus is okozhatta, ezért érdemes időben orvoshoz fordulni vele. Szemcseppek, ágynyugalom segíthetnek, és mivel fertőző betegségről van szó, egy ideig nem mehetünk közösségbe.

Fotó: iStock.com/TanyaLittle

Fotó: iStock.com/TanyaLittle

Külsőhallójárat-gyulladás, középfülgyulladás

A nyári időszak velejárója, a második leggyakoribb strandfertőzés a külsőhallójárat-gyulladás. Kialakulásának oka a vízben elszaporodott kórokozók tömege, amelyek akadálytalanul jutnak be a hallójáratba, ami kiázik, a kórokozók meg gyorsan megtelepednek benne. Ha ezek után még fülpiszkálóval próbáljuk meg kiszedni a vizet a fülünkből, már szinte biztosra vehetjük a fertőzést. Ahhoz, hogy minél kevesebb eséllyel kapjuk el a bacikat, ne pucoljunk fület strand előtt, mert a fülzsír nem funkció nélküli, védi a fület. Strandolás után próbáljuk kirázni a fülünkből a vizet, ha nem sikerül, akkor se nyúljunk bele semmivel, mert felsértjük a hámréteget, hanem használjunk gyógynövényes fülspray-t, ami segít megelőzni a gyulladás kialakulását. Ha érzékeny a fülünk, menjünk megfelelő, akár személyre szabottan készíttetett füldugóval a vízbe!

Hányás, hasmenés

A strandok büféiben sajnos nem mindig tartják be a higiéniai előírásokat, így előfordulhatnak ételmérgezéses tünetek, amik akár 24–48 órán át is lappanghatnak. A vízparton könnyen összeszedhetjük valamelyik hasmenéses vírust is, főleg ott, ahol sok a kisgyerek. Védekezni ellenük alig lehet, mert tömegben gyorsan terjednek. Ha sok vizet nyeltünk, az is megbolygathatja érzékeny gyomrunkat, legyen otthon fájdalomcsillapító, a gyerekeknek hányáscsökkentő kúp, hasmenést csökkentő szerek, állítsuk helyre a bélflórát probiotikumokkal, és figyeljünk a kiszáradás jeleire.

Fotó: iStock.com/mheim3011

Fotó: iStock.com/mheim3011

Gombák minden mennyiségben

Legyen szó a lábunkról vagy a hajlatokról, akármit hazavihetünk a strandról. Ha nem viselünk papucsot, a lábunkon gyorsan megtelepszik egy gombafaj, aminek hámló, viszkető bőr az eredménye. Ha hajlamosak vagyunk rá, akkor csak papucsban közlekedjünk a strand területén, és kenjük be a lábunkat gömbaölő krémmel. A hüvelygomba elleni védelemként ne üljünk le, csak a saját törülközőnkre, és cseréljük le azonnal a vizes fürdőruhát. Jó előre erősítsük fel a hüvely természetes baktériumflóráját probiotikumos szerekkel. Bőrünk védelmében zuhanyozzunk strandolás előtt és után is alaposan.