Egy igazán különleges íz, amit különféle módokon használhatunk fel. Nagyon jól passzol bizonyos húsokhoz, leginkább a bárányhúshoz (de másféle húshoz is nyugodtan használhatjuk), fagylaltokhoz, tortákhoz, süteményekhez, palacsintához, sőt még a limonádénkat is megbolondíthatjuk vele. Rendkívül egyszerűen elkészíthető, hiszen nem lesz szükségünk magozásra és hámozásra sem.
Hozzávalók
- 4 bögre mentalevél
- 10 bögre cukor vagy annak megfelelő olyan édesítőszer, ami számunkra már bevált
- 4 egész citrom
- pektin (a pektin egy természetes zselésítő anyag, melynek használatával a lekvárok íze sokkal gyümölcsösebb/fűszeresebb marad. Általában 1 kilogramm gyümölcshöz 6–7 grammot adunk, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a levelek és a hozzáadott víz súlya fogja adni azt a súlyt, amihez a pektint kell adnunk)
- 8 bögre víz
Elkészítés
Fogjuk a friss mentaleveleinket és jó alaposan mossuk meg, majd vágjuk apróra. Ahogyan a csalán esetében is ha nincs türelmünk kis darabokra vágni, akkor botmixerrel vagy a turmixgépben össze is turmixolhatjuk, de ezzel nem teszünk túl jót a gyógynövényünknek! Jobban járunk, ha a lekvárhoz biocitromot veszünk, de természetesen azt is jól mossuk meg. Az összevágott leveleket és a citromot helyezzük egy nagy edénybe. Öntsük fel vízzel és körülbelül 10 percig főzzük. Ha ezzel készen vagyunk, szűrjük le, csapjuk hozzá a cukrot és újra kezdjük el főzni, kb. 5 percig. Eközben a pektint adjuk hozzá a mentás főzetünkhöz. Innen már csak néhány kavarás választ el minket a kész lekvártól (folyamatosan keverjük) és 5 percig forraljuk. Készen is vagyunk. Végül öntsük üvegekbe az elkészült lekvárt (ajándéknak is kiváló).