Otthon

„Műveljük meg kertjeinket” – a közösségi kertek szépsége

Voltaire regényhőse, Candide állapítja meg ezt, miután viszontagságos utazásai után rájött, nem „e világ a legjobb minden elképzelhető világ közül”. Lehet, hogy mi is hajlamosak vagyunk erre a következtetésre jutni, a közösségi kertek világa viszont segít választ találni kérdéseinkre.

A közösségi kertészkedés, a „community gardening” a világon sok évtizedes múltra tekint vissza. Ezek a civil önszerveződő közösségek különösen az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában népszerűek – ha az internetes keresőbe beírjuk az angol kifejezést, rögtön 5 és fél millió találatot dob fel a rendszer. A közösségi kertészkedés lényege pont az, aminek gondoljuk: egy darab földről, legyen az köz- vagy magántulajdonban, egy csapat ember közösen gondoskodik, műveli azt. Ültethetnek rajta gyümölcsöt, zöldséget, fűszernövényeket, gyönyörű virágokat, dísznövényeket, amit csak szeretnének – a lényeg, hogy a munkában és a kert örömeiben közösen osztoznak.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Miért jó a közösségi kertészkedés?

A közös kertészkedésnek számtalan jó tulajdonsága van. Az első pusztán a civil önszerveződésből fakad, abból, hogy összeköt több különböző korú, hátterű embert, összeköti a városlakókat – ez erősen urbanizálódott társadalmunkban meglepő újdonság. A közös munka újabb előnyöket ad: megtanulhatunk közösen megálmodni, majd megteremteni valamit. Megtanuljuk segíteni és megbecsülni egymás munkáját.

A közösségi kertészkedés másik jó tulajdonsága a természet közelségéből fakad. Ez a nagyvárosokban szintén hiánycikk, így eleve üdítő a változatosság kedvéért fák, növények között lenni, hát még ha ezekről nekünk kell gondoskodnunk! Tökéletes kikapcsolódás a kertészkedés, sokak számára igazi meditatív tevékenység. Arról nem is beszélve, hogy a saját kezünk által termelt gyümölcsök, zöldségek, fűszerek élvezeti értéke egészen más, mint ha csak a hipermarket polcairól válogattuk volna össze őket. Bár nálunk ez utóbbi verzió is lehetséges, a fejlődő országokban a közösségi kertek sokszor valóban élelmiszer-ellátási funkciót is kapnak.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Itthon is van ilyen?

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ 2010-ben indította el a közösségi kertészkedés meghonosítását. A KÉK mintakertek létrehozásával indította el az alapvetően önszerveződő mozgalmat, részt vett szakmai tanácsadóként több kert létrehozásában, valamint folyamatosan tippekkel, ötletekkel látja el azokat, akik belefognának egy ilyen projektbe. Jelenleg a KÉK 6 közösségi kertet működtet, és emellett számtalan más, önszerveződő kert működik az országban. Ha egy saját közösségi kert és kertészközösség létrehozásába még nem mernénk belefogni, akkor is csatlakozhatunk egy közelünkben található kerthez. Itt egy lista a fővárosi kertekről, itt pedig a Városi kertek hasznos oldala.

Ha pedig van egy darab földünk, amin szeretnénk létrehozni egy kertet, vessük bele magunkat a közösségi kertészkedés művészetébe! A már emlegetett 5 és fél millió keresési találat mutatja, hogy óriási anyag áll rendelkezésünkre, amiből inspirálódhatunk! Kezdjünk el embereket gyűjteni magunk köré, és találjuk ki, hogyan hozhatnánk létre saját édenkertünket, amiben lehet, hogy megtapasztaljuk, hogy mégis az elképzelhető világok legjobbikában élünk…