Stílus

Figyelem, szépségriadó! Életmentő bőrápolási és sminktippek nyárra

Ebben a hőségben nehéz a legjobb oldalunkat mutatni a külvilág felé, hiszen örülünk, ha elolvadás nélkül bejutunk a munkahelyünkre, ahol aztán a klímával való küzdelem vár ránk... A napi bőrápolási és sminkrutinunknak ilyenkor szüksége van egy kis változtatásra, hogy bőrünk ne szenvedje meg az időjárási körülményeket, és sminkünk is a helyén maradjon a nap végéig.

Első a védelem

Mindenekelőtt bőrünk megfelelő védelméről kell gondoskodnunk, hiszen az erős UV-sugárzás és a klímaberendezések okozta kiszáradás hihetetlen mértékben öregítenek. Éppen ezért nyáron cseréljük le arckrémünket legalább 30 faktoros fényvédővel ellátott hidratálóra, és ezt mindig vigyük fel az alapozónk alá is. Könnyű, vízbázisú terméket válasszunk, amely nem hagy zsíros bőrérzetet. A legjobb egyébként, ha alapozó helyett színezett hidratálókrémet – BB- vagy CC-krémet – használunk, amellyel három legyet üthetünk egy csapásra: védelem, hidratálás és tökéletesítés. Ami a sminktermékeket illeti, nyáron ezek közül is a napvédős termékeket keressük, legyen szó pirosítóról, rúzsról, szemhéjfestékről.

Fotó: iStock.com/ misuma

Fotó: iStock.com/ misuma

 Alapozás

Természetesen nem kell feladnunk ilyenkor sem a sminkelést, csupán be kell vetnünk néhány trükköt, hogy a kánikulában is szupertartós legyen a végeredmény. Persze ha tehetjük, az alapozást inkább hagyjuk el – vagy váltsunk BB-krémre –, hiszen az nem hagyja lélegezni bőrünket, mely ettől csak még jobban izzadni fog. Ha nem szeretnénk lemondani a tökéletes bőrről, mindenképpen hígabb állagú, vékony fedést biztosító alapozót válasszunk. Az extra tartósságért pedig használjunk alá primert. Ez a színtelen krém kiegyenlíti a bőrfelszínt, megelőzi, hogy az alapozó beüljön a pórusokba és a mélyedésekbe, és a nap végéig a helyén tartja a festéket.

 A kevesebb több – főleg nyáron

A túl erős smink nyáron nem a legjobb választás, ilyenkor törekedjünk inkább a természetes hatásra. A szempillaspirál az a termék, amellyel könnyedén üdévé varázsolhatjuk a tekintetünket, nyáron azonban vigyázni kell, mert a meleg miatt pillanatok alatt elkenődhet. Ezt elkerülendő vízálló változatokat keressünk a boltok polcain (pláne, ha strandra megyünk!), amelyek egész napon át tartanak. Ha pirosítót is szoktunk használni, ilyenkor inkább csak egy leheletnyit vigyünk fel az orcáinkra, és a por állagú termékeket cseréljük krémre vagy habra. Nyári sminkünket megkoronázhatjuk egy színezett ajakápolóval vagy szájfénnyel.

Fotó: iStock.com/Andry5

Fotó: iStock.com/Andry5

Ha mégis a többre szavazunk

Persze előfordulhat, hogy az alkalom megköveteli az erősebb sminket, ám szerencsére erre az esetre is van kánikulabiztos megoldás. A szemhéjpúderünket könnyedén fixálhatjuk, ha ujjbegyeinkkel felviszünk alá egy kis korrektort vagy kifejezetten erre a célra kifejlesztett szemhéjprimert. A tusra ugyanaz érvényes, mint a szempillaspirálra – ezekből is kapható vízálló változat, és még jobban bebiztosíthatjuk a tartósságot, ha mattra száradó terméket választunk. Rúzsból is a matt verziókat keressük, és ha nem szeretnénk naponta többször újrakenni, használjunk rúzsfixáló folyadékot. Persze ezt inkább csak akkor, ha minden kötél szakad, feleslegesen ne vigyünk fel ennyi réteget az ajkainkra.