Konyha

Répás-mandulás baracklekvár

Egyszerűen nem tudunk betelni a különleges ízű lekvárokkal. Szeretjük a hagyományos ízeket is, de egy kis csavarral isteni dzsemeket készíthetünk.

Ezt a baracklekvárt például tökéletesen kiegészíti a reszelt répa és a mandula, épp csak egy csipetnyi pikantériát adva hozzá.

Hozzávalók

  • 100 g meghámozott, lereszelt répa
  • 600 g sárgabarack
  • kb. 5 cm-es gyömbér meghámozva, lereszelve
  • 400 g cukor
  • 1 kis citrom leve
  • 50 g aprított mandula
Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Elkészítés

Tegyük a reszelt répát egy lábasba, és öntsük fel kb. 300 ml vízzel. Forraljuk fel, majd főzzük addig a répát, amíg el nem kezd szétmállani, és nagyjából az egész vizet ellepi. Eközben vágjuk félbe a barackokat, távolítsuk el a magokat, majd adjuk hozzá a gyümölcshúst a répához. Fedjük le a lábast, és így főzzük az egészet kb. 5 percig, kevergetés mellett. Ezután mehet bele a gyömbér is. Várjuk meg, amíg a maradék lé is besűrűsödik, és adjuk hozzá a cukrot a citromlével együtt. Forraljuk fel és főzzük addig, amíg kb. 105 fokosra nem melegedik (ennek megállapításához használjunk cukorhőmérőt). Főzés közben folyamatosan kavargassuk a lekvárunkat, különösen a lábas széleinél, nehogy letapadjon és odaégjen. Végül keverjük hozzá a mandulát, majd várjuk meg, amíg kicsit kihűl. Kanalazzuk bele a meleg, megtisztított befőttesüvegekbe, és azonnal zárjuk is el őket.