Konyha

Csak azért is megeszed! Gyümölcsös nyalánkságok finnyás gyerekeknek

Hihetetlenül szerencsések vagyunk, hogy olyan éghajlaton élhetünk, ahol ennyi fajta csodás gyümölcs és zöldség megterem. Használjuk tehát őket, és tegyük sokféle variációban a családi asztalra, leginkább persze sütemények, krémek, habok formájában, hogy még a válogatós gyerekek se tudjanak neki ellenállni.

Gyümölcshab: barack, szilva, málna, áfonya, meggy vagy ami éppen van otthon

Vannak gyerekek, akiket sehogy sem lehet rávenni a gyümölcsfogyasztásra, még nyáron sem, nos számukra kiváló megoldás ez a trükkös hab, mely csupa egészséges hozzávalót tartalmaz, ennek ellenére nagyon finom, és biztosan szeretni fogja még a legfinnyásabb apróság is. Egyszerűen csak törjük össze a gyümölcsöket egy villával, csavarjunk rá egy pár csepp citromlevet, egy kanál mézet, majd álljunk neki a habnak: 3 dl zsíros tejszínt verjünk kemény habbá egy habfixáló segítségével, és óvatosan forgassuk bele az édes gyümölcspépet. Ha esetleg nem fogy el azonnal, a hűtőben tárolva még másnap is fogyaszthatjuk.

Fotó: iStock.com/from_my_point_of_view

Fotó: iStock.com/from_my_point_of_view

Rétest szinte bármiből

A rétes is egy csodás találmány, a világon a legfinomabb a meggyes, de tényleg bármivel megtölthetjük: szilvával, almás-diós töltelékkel, túróval és barackkal, természetesen meggyel, tökkel-mákkal, de akár cukkinis mákkal is, káposztával, vagy éppen málnával is, ha vaníliás pudingba tesszük. De létezik szőlős, áfonyás, mangós, gyömbéres-körtés, epres-mandulás rétes is. Ebben az esetben érdemes a gyümölcsöket darába, pudingba forgatni, hogy teljesen kitöltsék a süteményt.

Fotó: iStock.com/Rimma_Bondarenko

Fotó: iStock.com/Rimma_Bondarenko

Amerikai pite

Ami nekünk a rétes, az az angolszász világban a pite. Van az a pite, amit nagyanyáink sütnek két réteg tészta között egy adag elragadóan édes almával (vagy úristen, túróval!!), és még ezt is megszórják ujjnyi vastagon porcukorral, nos, itt és most nem erről lesz szó, hanem a klasszikus, kerek rácsos angol/amerikai pitéről, mely sokkal ízletesebb, izgalmasabb, és több lehetőséget rejt magában. Az a legjobb benne, hogy keveset kell turkálni a tésztájában, minél hidegebb ugyanis a vaj, annál omlósabb lesz a végeredmény. 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 25 dkg vaj, egy csipet só és pár evőkanál hideg víz: ennyi az egész. A klasszikus almán kívül megtölthetjük szinte bármilyen lecukrozott, fahéjazott gyümölccsel, nem szükséges előre megpárolni őket. S ha igazán autentikus süteményt szeretnénk, a tetejét nem egyszerűen lefedjük a tésztával, hanem „berácsozzuk”.

Fotó: iStock.com/GreenArtPhotography

Fotó: iStock.com/GreenArtPhotography

Fagyi

Nehéz, lomha, kánikulai napokon semmi sem frissít fel annyira, mint három gombóc finom fagyi. De milyen jó lenne, ha tudnánk, mi is van benne pontosan, és ha nem hizlalna! Hát készítsük el mi magunk, hisz egyáltalán nem bonyolult, fagyigép sem kell hozzá. Legyen mondjuk málna, hisz most annak a szezonja tombol, talár ahhoz lehet a legolcsóbban hozzájutni. Cukrozzuk/édesítőzzük/mézezzük le a gyümölcsöket, cseppentsünk rá citromlevet, reszeljünk rá citromhéjat, és villával törjük össze. Ha ezzel megvagyunk, keverjük össze elsőként 2 dl natúr joghurttal, majd fél liter tejszínnel, és dolgozzuk meg botmixerrel. Ha már kellően egynemű, tegyük be a mélyhűtőbe, és időről időre, mondjuk félóránként vegyük elő, és mixeljük át újra. Persze az összes létező gyümölccsel elkészíthetjük, meggyel, barackkal, szőlővel is.

Fotó: iStock.com/VeselovaElena

Fotó: iStock.com/VeselovaElena