Csillagok

Álomnapló, a rejtett kreativitás előcsalogatója

Álmaink világa varázslatos. Ott nem érvényesek a fizika törvényei, elmosódik az idő, és bárkinek a bőrébe belebújhatunk. Általában ébredés után csak rövid ideig emékszünk arra, mit ámodtunk, ezért érdemes belekezdenünk egy álomnaplóba, ami új kapukat nyithat meg előttünk.

Gyakran születtek világhírű művek – festmények, regények, filmek – álmok útján, és egy-egy álom képes megváltoztatni akár egy egész életet is. Alvás közben a tudattalanunk szimbólumok útján üzen nekünk, vágyainkat vetíti ki és a megélt eseményeket is beleszövi a képekbe. Mivel sokszor olyat álmodunk, ami éber állapotunkban sosem jutna eszünkbe, kreativitásunk fejlesztésében is segítségünkre lehetnek ezek a képek.

pexels.com/CC0 License

pexels.com/CC0 License

Hogyan fogjunk hozzá?

Egész egyszerűen helyezzünk egy füzetet és egy tollat az ágyunk mellé, és reggel, közvetlenül ébredés után írjuk le, amire emlékszünk. Nagyon fontos, hogy azonnal jegyzeteljünk, különben az álomképek végleg szertefoszlanak. Akár rajzolhatunk is, ha még élesen él elménkben egy-egy kép. Címszavakban írjuk le az álom közben „tapasztalt” benyomásainkat is, tehát a színeket, az illatokat, a hangokat, az érzéseinket (pl. félelem, öröm, ijedtség) stb. Meg fogunk lepődni, mikre képes az elménk! Néha olvassunk vissza régi bejegyzéseket, hiszen lehet, hogy később egy-egy kép értelmet nyer.

Az álomnapló vezetésével egy új látásmódot sajátítunk el, ami agyunk olyan területeit aktiválhatja, melyeket eddig nem használtunk. Ki tudja, talán egy olyan hobbit találunk ezáltal, ami később a hivatásunkká is válhat.