Otthon

Olcsó szállás kényelmesen: nyaraljunk lakókocsiban!

A családi nyaralást nagyban befolyásolja, hogy mennyit tudunk a vakációra költeni. Sokan azért mondanak le a távolabbi, tengerparti vakációról, mert még ha olcsó lenne az út, a szállás főszezonban (szinte) megfizethetetlen a számukra. Pedig van olcsóbb megoldás, ami kényelmesebb, mintha sátorban aludnánk, ez pedig a lakókocsibérlés.

Valamikor a húszas éveink első felében még „jó poén” a kempingezés és a sátorban alvás, de a harmincas éveink után már valószínűleg kétszer is meggondoljuk, hogy bevállaljunk-e öt napot, tíz napot, vagy akár két egész hetet is, hogy matracon aludjunk a fák és bokrok között. Mert így olcsóbb a szállás, amikor nyaralni megyünk.

A legtöbb esetben nem is jut eszünkbe más megoldás, vagy hotelszobát bérlünk, vagy kölcsönkérünk egy négyszemélyes sátrat – attól függően, hogy mit engedhetünk meg magunknak. Az keveseknek jut eszébe, hogy a sátornál kényelmesebb megoldás is létezik: egyes kempingekben bérelhetünk lakókocsit is.

Fotó: iStock.com/getpublic

Fotó: iStock.com/getpublic

Lakóautó vagy lakókocsi?

Előbb érdemes tisztába tennünk, hogy mi a különbség a kettő között. A lakóautó esetében a vezetőfülke és a lakórész egy légtérben van, vagyis ha útközben kedvünk támad kávét főzni, akkor anélkül hátrasétálhatunk a konyhánkba, hogy megállnánk. A lakókocsi pedig a személyautóhoz a vonóhorog segítségével van hozzákötve, és úgy húzzuk magunk után. Ha kempingezni szeretnénk, és ezt a fajta szállást választjuk, mielőtt vennénk egyet, kipróbálhatjuk, vagyis bérelhetünk néhány napra akár lakóautót, akár lakókocsit. Az előbbi drágább, ha körbenézünk az ajánlatok körében, akkor körülbelül a duplájára jön ki. Kölcsönzőtől függően a lakóautó bérleti díja  30–35 ezer forint naponta. Ennél többet is elkérhetnek attól függően, hogy főszezonban visszük-e el az autót, illetve a jármű évjáratától is függ, valamint hogy milyen extrák vagy luxusszolgáltatások találhatók benne a zuhanyfülkén és a beépített konyhán túl (ezek általában az alapfelszereltség részei).

Lakókocsi itthon vagy külföldön

A lakókocsibérlés ennél jóval kedvezőbb, 15–20 ezer forint egy napra, de elképzelhető, hogy ennél olcsóbban is találunk, ha elég kitartóan keresgélünk a neten. Célszerű ezt is már itthon kibérelni, és ezzel utazni mondjuk a horvát vagy az olasz tengerpartra. Kényelmesebb, több dolgot magunkkal tudunk vinni, akár még a család összes bicaját is bepakolhatjuk hátra. Viszont ne feledkezzünk meg a kempingek felkutatásáról, hogy helyet béreljünk magunknak valamelyikben.

Fotó: iStock.com/gabriel__bostan

Fotó: iStock.com/gabriel__bostan

Ha nem akarunk sok cuccot magunkkal cipelni, viszont szívesebben aludnánk lakókocsiban, mint sátorban, az egyes kempingeken belül is van lehetőség arra, hogy ne sátorhelyet, hanem lakókocsit béreljünk ki magunkank. Ezek például a horvát tengerparti kempingekben körülbelül 20 ezer forintba kerülnek éjszakánként a főszezonban, ami még mindig jóval olcsóbb, mint egy szállodai szoba. És vadregényesebb.

Érdemes minden esetben tájékozódni arról, hogy mi minden található a lakóautóban, illetve lakókocsiban. Van-e zuhanyzó, mobilvécé, hűtő, tűzhely – kérdezzünk rá mindenre, amiről úgy gondoljuk, hogy szükségünk lehet rá a nyaralás alatt. És bár minden kempingben van lehetőség rá, azért érdemes tisztázni, hogy milyen formában tudjuk használni majd az áramot és a vizet.