Egészség

Tévhitek a bőr megereszkedéséről, melyeket ideje eloszlatni

Sajnos azt tényként kell kezelnünk, hogy bármit is teszünk, bőrünk az idő múlásával veszít rugalmasságából. Persze ezt a folyamatot lelassíthatjuk, megállítani azonban nem tudjuk. A bőr feszessége körül rengeteg tévhit kering, melyek közül néhányat most eloszlatunk!

Mitől ereszkedik meg a bőr?

Korunk előrehaladtával bőrünk egyre kevesebb kollagént termel, ami a rugalmasság elvesztéséhez vezet. A zsírszövet mennyisége is csökken, emiatt pedig nyúzottabbnak tűnhetünk. Ezeket a folyamatokat egyéb tényezők is felgyorsíthatják, például a genetikánk, a dohányzás vagy a túlzott napozás, szoláriumozás.

stocksnap.io/Kira Ikonnikova

stocksnap.io/Kira Ikonnikova

Számít, milyen pózban alszunk

Sokszor hallani, hogy a hason alvás miatt is megereszkedhet idő előtt a bőr. Ilyenkor arcunk, dekoltázsunk a párnához és az ágyhoz préselődik, amitől alvási ráncok alakulhatnak ki, de a megereszkedéshez nincs köze.

Az ugrálással járó edzések is súlyosbító tényezők

Amikor futunk vagy ugrálós edzést végzünk, arcbőrünk valóban ráng egy kicsit, ám ez a rugalmasság szempontjából semmit nem számít. Nem befolyásolja a kollagéntermelést, és nem nyújtja meg a szöveteket.

A súlyingadozás nincs hatással az arcbőrünkre

Ó, dehogynem! Minél drasztikusabb és gyorsabb testsúlyunk megváltozása – legyen szó akár fogyásról, akár hízásról –, az mindenképpen kihat arcbőrünk szerkezetére is. Hízásnál a bőr kitágul és megfeszül, ha viszont fogyunk, bőrünk nem képes összehúzódni, így láthatóvá válik a megereszkedés.