Siker

„A teremtett világ szépsége ingyen ajándékként jut minden embernek”

Török Júlia varázslatos házikói tökéletes ajándékot jelentenek minden alkalomra. Szeretettel, örömmel készülnek, egy darab tündérvilág és természet van a csomagban, személyesen az ünnepeltnek.

Mikor kezdtél el foglalkozni a kézművességgel?

A házikós, tündérkertes hobbimnak 2010 óta hódolok, de gyermekkorom óta meghatározza az életemet az alkotás öröme. Már pici lányként is vonzódtam a természetes anyagokhoz, különösen a fa szépsége ejtette rabul a szívem, de rajongtam a színes kelmék különböző textúráiért is.

Fotó: Török Júlia

Fotó: Török Júlia

Ki vagy mi segített elindulni az úton?

Nagyon szeretek barangolni az erdőben. A természet bőven ontja kincseit virágokban, kövekben, termésekben, az ilyen szépségek felfedezése, továbbgondolása, harmonikus egymás mellé illesztésének igénye mindig is megvolt bennem.  Ez az attitűd és a madarak iránti lelkesedésem vonzott eleinte a fa madárodúk- és etetők készítése felé, egyedi madárházikókról álmodtam. Most ezt a szenvedélyemet élem ki kissé másképp, AjándékHázikók, tündérkertek és tündérházak építésével.

Miért leled benne örömed ma is?

Optimista beállítottságú vagyok, aki szereti pozitívan látni és láttatni a dolgokat, aki a világra nyitott szemmel és derűs szívvel tekint. Igyekszem a világban minden eszközzel  megtalálni a szépséget és a jót. Fontos számomra a harmónia, ezt keresem mindenben, ami körülvesz. Az alkotás egy különleges áldott állapot, amikor kiszakad az ember a hétköznapok gondjaiból. Számomra ez a  legnagyobb töltekezési lehetőség, a kreativitás ünnep- és hétköznapjaimat egyaránt betölti.

Miért pont házikók? 

Az ötlet megvalósításakor olyan formát kerestem, ami végigkíséri egy ember életét. Számomra ez a melegséget biztosító, meghittséget sugárzó ház forma volt. Az ember huszonéves korától fogva vágyik egy olyan életformára, amikor fedél van a feje fölött, ahol felszabadultan élheti mindennapjait, ahol szeretteivel együtt ünnepelheti a jeles napokat, ahol az élet viharai elől menedékbe vonulhat.

A gondolat évekig érlelődött bennem. Számos tervet készítettem, mire megtaláltam azt a nekem tetsző, íves, lendületes formát, azt a  méretet, amelyben látványosan elhelyezhetőek a figurák, a miniatűr kellékek és még a természet kincseinek is adódik szabad felület.

Fotó: Török Júlia

Fotó: Török Júlia

Mit jelent számodra a személyesség?

Már évekkel ezelőtt is, minden ünnep közeledtével azon törtem a fejem, miként ajándékozhatnám meg szeretteimet valami egészen különleges, szívhez szóló, egyedi ajándékkal. Olyan meglepetést szerettem volna kitalálni, amelyet csak olyan személytől kaphatnak, aki igazán mélyen ismeri őket. Ezek a gondolatok indítottak el később a házikók készítése felé is, és mostanra ezért nevezem a házacskáimat AjándékHázikóknak.

Kik rendelnek a legtöbbet, milyen alkalmakra? 

Megrendelőim nagyrészt hölgyek, lányok, asszonyok, nagymamák, ám nagy sikerélményt jelent számomra az is, amikor férfiú rendel szeretteinek. De minden megrendelőmről elmondható, hogy rendkívül kreatív és csupaszív emberek.  Ez már az ötletelés idején nyilvánvalóvá válik.

Gyakran rendelnek AjándékHázikót foglalkozáshoz vagy hobbihoz kapcsolódóan. Ezek okozzák a legtöbb fejtörést, hisz nekem kell kitalálnom és összegyűjtenem, hogy mivel rendezhető be a házikó. Mégis nagy örömömet lelem az ilyen munkákban, szeretem ezeket a  kihívásokat. Az angyalos házacskák is közkedveltek, ezek nemcsak az angyalka miatt a kedvenceim, hanem azért, mert ezekbe bele lehet csempészni némi csillogást és eleganciát. A tündérkertek és -házak megrendelői rajonganak a természet csodái iránt, és szeretik azt új formába öntve látni. Ilyen munkák során nagy örömmel élem meg a régi, elhasznált vagy kidobott tárgyak újrahasznosítása iránti vágyamat. Egy különleges formájú teáskanna, régi korcsolya vagy bakancs beépítése rendkívüli tevékenység.

Fotó: Török Júlia

Fotó: Török Júlia

Mik a jövőbeni terveid, álmaid?

Mindig szövögetek új terveket, kacérkodom más léptékekkel, más formákkal. Szeretnék a  kertemben kialakítani egy varázslatos zugot, ahová beköltözhetnek a pillangók, tücskök, bogarak vagy fantáziánk csodalényei is. Mohák, zuzmók, páfrányok, különleges formájú fák és virágok garmadát vonultatnám fel ebben a zugolyban.

Számomra a természetes anyagokkal, a régi tárgyakkal való munkálkodás és az alkotás lehetősége sokkal több, mint azt gondolni lehetne, számomra a legbenső erőnk kifejezése. Szeretném ezt a teremtőerőt olyan tehetséggé finomítani magamban, hogy képessé válhassak családtagjaim, barátaim, óvodásaim lelkét is gazdagítani, általa késszé tenni őket a kreativitás befogadására, a lehetőségek tárházának felkutatására és meglátására.

Honnan merítesz inspirációt?

Szeretem a természetességet, a természet pompázó árnyalatait. A fa az elsődleges alapanyagom, megihletnek a virágok, a préselt növények, előszeretettel használom a természet kincseit. Egy parányi kagyló, különleges formájú termés, egy-egy színes madártoll és ezek ötvözete adja alkotásaim egyediségét. Remélem, hogy hobbim által a természet iránti szeretetemet továbbadhatom másoknak, ösztönző hatással.

Mit jelent számodra az ajándékozás?

Életemben a család a legfontosabb, ez ösztönöz az alkotásokban is. Az ajándékozás azon emberek öröméről szól, akiket a legjobban szeretünk. A teremtett világ szépsége ingyen ajándékként jut mindenkinek. Ha ezt továbbgondoljuk és továbbosztjuk, akkor boldoggá tehetjük a  körülöttünk élőket.

Szerinted milyen a tökéletes ajándék?

Az ünnepek, a várakozás sejtelmes izgalma megdobogtatja a szívünket. Egy ajándék, amit szívvel-lélekkel választunk ki, nem csupán egy tárgy. Annál sokkal több. Életre kel, az ajándékozó és az ünnepelt szívébe költözik, és még hosszú esztendők elteltével is ünnepi pillanatokat ad a hétköznapokban, felidézi a szeretetet, ami közöttük él, és soha meg nem szűnik.