Egészség

6 furcsa fóbia, amiről nem is gondolnánk, hogy létezik

Mindenki fél valamitől. Ez egy teljesen természetes, belénk kódolt ösztön, ami a túléléshez szükséges. Vannak azonban esetek, amikor a félelem már beteges méreteket ölt, és átcsap megbénító irtózásba.

A leggyakoribb fóbiákat mindenki ismeri: tériszony, pókiszony, klausztrofóbia… De melyek a legfurcsább „iszonyok” a világon?

Genufóbia

A genufóbiában szenvedő ember nem mástól kap frászt, mint a térdektől… Igen, a térdektől. Másétól vagy a sajátjától, teljesen mindegy. Meglátja és rosszul lesz.

Lachanofóbia

Félelem a… zöldségektől! Az egészséges életmód fenntartása meglehetősen nehéz lehet számukra, ráadásul már egy ártatlan zöldségszár is iszonyodást válthat ki belőlük.

Forrás: Unsplash/Brooke Cagle

Forrás: Unsplash/Brooke Cagle

Sesquipedalofóbia

Ez a hosszú szó stílszerűen nem másra utal, mint a hosszú szavaktól való iszonyra. Kimondva is, olvasva is pánikrohamot okozhat a betegnek.

Venustrafóbia

Ez a fóbia a szép nőktől való félelmet takarja. Ami azért is furcsa, mert a szépség ugyebár relatív… Ugyanakkor a környezetünben biztosan tudnánk olyan férfit mondani, aki gyaníthatóan ebben a fóbiában szenved.

Alektorofóbia

Vagyis a csirkéktől való rettegés. Az alektorofóbiások leginkább attól félnek, hogy a csirkék megtámadják őket. Ez talán nem is olyan alaptalan, hiszen láttunk már igencsak harcias baromfikat…

Anakrofóbia

Ha lehet ilyet mondani, ez a kedvencünk. Az időutazástól való rettegés! Ők vajon tudnak valamit, amit mi nem?