Konyha

Ínyenceknek ajánljuk: házi eperlekvár fekete borssal és mentával

Rajongunk az eperlekvárért, és bármennyit képesek vagyunk megenni belőle, ugyanakkor szeretünk újdonságokat is kipróbálni. Na de lekvár fekete borssal?! Elsőre igencsak furcsán hangzik, mégis megér egy próbát, mert a végeredmény isteni.

Hozzávalók

  • 1 kg eper
  • 800 g nagyszemű kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 10 kisebb méretű mentalevél
  • 10 szem fekete bors frissen őrölve
stocksnap.io/Jonathan Pielmayer

stocksnap.io/Jonathan Pielmayer

Elkészítés

Hideg vízzel mossuk meg az epreket, távolítsuk el a leveleiket, majd konyhai törlőkendőn szárítsuk meg őket. A nagyobb darabokat vágjuk félbe. Tegyük őket egy porcelántálba a cukorral és a citromlével együtt, takarjuk le, és hagyjuk ázni éjszakára. Másnap öntsük át az egészet egy nagy lábasba, és tegyük fel főni lassú tűzön, amíg fel nem forr. Ezután öntsük vissza a tálba, takarjuk le ismét, és rakjuk a hűtőbe éjszakára. A harmadik napon tegyünk egy csészealjat a fagyasztóba (később meglátjuk, miért), mossuk el alaposan a befőttesüvegeket, 10 percig áztassuk őket forrásban lévő vízben, majd fejjel lefelé helyezzük őket egy tiszta konyharuhára.

Szűrjük le az epres szirupot, majd forraljuk fel, és hagyjuk is forrásban 10 percig. Egy kanál segítségével óvatosan szedjük le róla a habot. Adjuk hozzá a fekete borsot és a mentaleveleket, majd további 5 percig forraljuk az egészet, óvatosan kevergetve.

Vegyük ki a fagyasztóból a csészealjat, és tegyünk rá egy kis adagot a szirupunkból. Döntsük meg a tálkát, és nézzük meg, mennyire maradt folyós a szirup. Ha elfolyik, forraljuk az egészet további 1 percig, majd teszteljük újra. Csináljuk ezt a műveletet egészen addig, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Öntsük a lekvárt a befőttesüvegekbe és erősen zárjuk le őket. Várjuk meg, amíg kihűl szobahőmérsékletűre, majd tegyük el egy hűvös és sötét helyre néhány hónapra. Isteni falatok várnak ránk ősszel!