Egészség

Ételek, amelyek segítenek megszabadulni a Candidától

A Candida élesztőgombák természetesen megtalálhatóak az emberi szervezetben, és a normál bélflóra részeként segítik az emésztést. A baj akkor kezdődik, amikor ez a gomba túlszaporodik, és különböző egészségügyi problémákat okoz.

Leggyengült immunrendszer mellett könnyen előfordulhat a fent említett elszaporodás, ami olyan panaszokat okozhat, mint a bőrgomba, a hüvelygomba vagy a száj és a nyelőcső gombás fertőzései. Antibiotikumos kezelés után gyakran diagnosztizálnak candidás fertőzést a szervezetben, de a helytelen étrend is ludas lehet. Éppen ezért ha tehetjük, kerüljük a finomított szénhidrátokat, a túlzott alkoholfogyasztást, és ne vigyük túlzásba az ecetes fogásokat és a savanyúságokat sem. A következő ételekkel azonban segíthetünk szervezetünknek megszabadulni ettől a kellemetlen fertőzéstől!

Fotó: iStock.com/clownbusiness

Fotó: iStock.com/clownbusiness

Keményítőmentes zöldségek

Azaz saláták, leveles zöldek, cukkini, brokkoli, borsófélék, babfélék, articsóka és így tovább. Ezek mind tápanyagban gazdagok, de alacsony cukortartalmúak.

Organikus húsok

Mindig figyeljünk arra, hogy a hús, amit fogyasztunk, organikus gazdálkodásból származzon, hiszen az tápanyagban gazdagabb és nem borítja fel a normál bélflóránkat.

A „jó fajta” zsírok

Ide tartozik a kókuszzsír, az avokádó- és az olívaolaj, melyeknek számtalan jótékony hatása van az egészségünkre nézve. Többek között jót tesznek a bélrendszernek és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Probiotikus élelmiszerek

Fogyasszunk rendszeresen, de mértékkel natúr joghurtot, kefirt és/vagy kókuszvizet, hiszen ezek segítenek fenntartani a bélflóránk egyensúlyát.

Húsleves

Nemcsak az ízületeknek tesz jót, de segít megakadályozni, hogy a Candida gomba bejusson a véráramba és súlyos egészségügyi károkat okozzon.