Konyha

Csodás cseresznyés pite

Az a jó ebben a receptben, hogy tényleg még a kezdők is meg tudják csinálni, és biztosan sikerélményük lesz, arról nem is beszélve, hogy a család és a barátok mennyire fognak neki örülni, mivel rettentően finom is. Ha azt szeretnénk, hogy lehessen belőle repetázni, akkor inkább két adagot készítsünk. Ne sajnáljuk a cseresznyét, hiszen amúgy is szezonja van.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 15 dkg puha margarin
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • porcukor
  • fahéj
  • szegfűszeg

A tetejére

Körülbelül 50 dkg félbevágott, kimagozott cseresznye

Freepik/valeria_aksakova

Freepik/valeria_aksakova

Elkészítés

Gépi habverővel jól keverjük ki a tojást (kézzel is hamar megvan), a cukrot és a lágy margarint. Adjuk hozzá a tejfölt, majd felváltva a tejet és a sütőporos lisztet is. A masszát öntsük sütőpapíros tepsibe. A massza tetejére rakjuk az előkészített cseresznyét, és nagyon kicsit nyomkodjuk bele. Mielőtt belenyomkodnánk a cseresznyénket, forgassuk meg fahéjas-szegfűszeges porcukorban. Sőt, az igazán ínyencek akár egy kis likőrben, konyakban, borban, cseresznyeborban is megáztathatják a magozott cseresznyét. A sütőnket előmelegítjük, és a közepes hőfokon 23–30 perc alatt készre sütjük. Ha szilikonos formában sütjük, érdemes kivajazni, így biztosan nem tapad a széléhez, de sütőpapírt is használhatunk. Tűpróbát feltétlenül végezzünk! Ha kihűlt, szépen szeletelhető, és átszitált porcukorral tálalhatjuk.

Ugyanezt a receptet elkészíthetjük egyéb gyümölcsökkel is, például meggyel, ribizlivel, sárgabarackkal, almával, körtével.