Egészség

Napozzunk a bőrtípusunk szerint

A szakemberek szerint fontos, hogy mindenki a bőrtípusa szerint napozzon, és a fényvédő krémek használata is elengedhetetlen – mondta Nagy Éva bőrgyógyász.

A kisgyermekekre fokozottan kell figyelni nyáron, óvni kell őket a direkt napfénytől. A gyermekeket lehetőleg 50+ jelzésű naptejjel kell bekenni, és még így is ajánlatos árnyékos vagy szűrt fényt adó helyet választani számukra – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában az MTI tájékoztatása szerint. A szakember elmondta, az utóbbi időben megnövekedett a bőrrákos esetek száma, ami a magas UV-sugárzással függ össze. Felhívta a figyelmet, ha bármilyen elváltozást tapasztalunk a bőrünkön, szakemberhez kell fordulni.

Fotó: Unsplash/Tomas Salas

Fotó: Unsplash/Tomas Salas

A szakemberek továbbra is azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, az erős UV-sugárzásban kevesebb mint negyed óra alatt le lehet égni. A szakemberek szerint a nyáron többbször is extrém, a figyelmeztetési értéket meghaladó UV-B sugárzás várható. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Éppen ezért érdemes óvatosnak lennünk, amikor a napo tartózkodunk.

Veszélyes UV-sugárzás

Ahogyan korábban mi is megírtuk, mint minden évben, a szakemberek idén is azt tanácsolják, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye. A napsütés egészségre gyakorolt pozitív hatása, a D-vitamin pótlásában betöltött szerepe megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor tény, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a melanomás megbetegedések és halálozások száma a szakemberek szerint.