Egészség

Kívül-belül gyógyító bodza, a nyári csodaszer

Igénytelen növény, a legtöbb kertből ki sem lehet irtani, de nem is szabad: virága és bogyója elképesztően sok gyógyhatással segít a betegségek elleni küzdelemben.

A bodzavirág teája az egyik legismertebb hurutoldó, gyulladáscsökkentő, izzasztó hatású gyógynövény, amit főleg köhögésre szoktak alkalmazni. Az aromás, finom ital mézzel együtt a gyerekeknek is nagy kedvencévé válik. A nyári köhögésre is jó hatással van, a teáját ihatjuk langyosan, citrommal, kiválóan frissít, még akkor is, ha náthával, allergiával küzdünk. A virágzást várjuk meg, ollóval vágjuk le a kis ernyők szárát, majd szellős, árnyékos helyen hagyjuk megszáradni őket. Ezután már kisebbre vagdoshatjuk, és dobozolhatjuk is őket hűvös helyre.

Fotó: iStock.com/Aleksandar Milutinovic

Fotó: iStock.com/Aleksandar Milutinovic

Emésztőrendszeri gondokra

A bodza virágzása után megjelenő fekete, érett bogyók jól gyógyítják a székrekedést. Ha nincs más orvosi oka a bajnak, akkor nyugodtan fogyasszuk megmosva frissen, de azért csak bánjunk óvatosan a mennyiségekkel! Szerencsére a bogyók káliummal, nátriummal, vitaminokkal  és nyomelemekkel is ellátják szervezetünket. Aki a székrekedés mellett aranyeres tünetekkel is küzd, annak a bodzabokor levele segíthet: mossuk meg, törjük vagy morzsoljuk össze a leveleket, és a pépet kenjük a megfelelő területre! Az érett bodzabogyókat szedjük le, és ha el szeretnénk tenni, lekvárnak főzzük a szokásos módon, de meg is száríthatjuk őket.

Szembajokra

Akár enyhe gyulladás, akár árpa keseríti nyári napjainkat, a bodzatea borogatásként kiváló nyugtató hatással bír. Jó tömény teát főzzünk a virágokból, és a borogatást langyosan helyezzük a lecsukott szemhéjakra.

Rák és reuma ellen

A népi gyógyászatban nagy sikernek örvendett a bodzabokor levele, összetörve külsőleg használták reumás, ízületi gondokkal küszködő területekre. A levélben található anyagok jó hatással vannak a reumás betegekre, a virág és a bogyók pedig polifenoltartalmuknál fogva a rákmegelőzésben játszanak szerepet.

Bodzabor az egészséges szívért

A bogyókból szörpöt, lekvárt készítenek a leggyakrabban, pedig bornak vagy likőrnek is megfőzhetjük őket. Dédanyáink rendszeresen itták szívgyógyszerként, mert enyhe vízhajtó hatású, és védi az ereket is. A bodzapálinka és a -likőr igen borsos áron mért különlegesség, de némi macera árán azért otthon is elkészíthető.

Fotó: iStock.com/Creative-Family

Fotó: iStock.com/Creative-Family

A bodza különleges felhasználása 

Az utóbbi években terjedt el a bodzavirág vagy a -bogyók palacsintatésztába mártása és olajban kisütése. Ezenkívül a bodza bogyójával festeni is lehet, kiváló, erős festőanyag, bár már nagyon ritkán használják anyagok színezésére, inkább a gyerekek játszanak vele. A bodza ágaiból, törzséből régen szerszámnyelet, furulyát faragtak, de bodzafából készült annak idején a kovácsok fújtatója is.

Nem mindegy, melyik bodza 

Kevesen tudják, hogy kétfajta bodzanövény létezik: az ehető fekete bodza lefelé hajló ágakkal ékes bokor vagy idősebb korában fa, az ágakat letörve azok belseje szivacsos szerkezetű. Virágzáskor az egész bokron megjelennek az édes illatú díszek, a bogyók ernyőszerűek és lefelé lógnak. Ennek a bodzának a virága és a bogyója is fogyasztható, de több ajánlással ellentétben a kérge már óvatossággal kezelendő, mindenképpen kérjük ki orvos véleményét a használata előtt! A gyalogbodza viszont mérgező! Kicsit hasonlít az ehető fajtára, de vannak szemmel látható eltérések: a mérgező lágyszárú nem nő meg akár 3–10 méter magasra is, kisebb marad, ágai felfelé állnak, és csak a bokor tetején nőnek virágok, illetve termések. Mindegyik része enyhén mérgező, ezért kerüljük el, vagy ha ilyen van a kertünkben, vágassuk ki gyökerestül, mert enélkül hamar elszaporodik.