Otthon

A zene hatása az életünkre

A zene és annak hallgatása hatással van a gondolkodásmódunkra, hangulatunkra, viselkedésünkre és az egészségünkre.

Vásárlás közben

Azt már megszokhattuk, hogy vásárlás közben minden üzletben más és más zene szól, ezzel ösztönözve az embereket a vásárlásra. Például az egyik barátnőm azért jár kifejezetten egy drogériába, mert olyan zene szól, ami ellazítja, meghozza a kedvét a nézelődéshez és persze a pénzköltéshez is. De vegyünk egy másik példát. Amikor étterembe megyünk, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zene szól. Vannak olyan helyek, ahol erre tudatosan figyelnek, és mi leginkább azt érezzük, hogy kifejezetten nyugodtan tudtunk enni. Ha mondjuk tuc-tuc zene szól, azzal a vállalkozók saját magukkal is kiszúrnak, mert kisebb lesz a forgalom. Természetesen a zene csak akkor tudja érvényesíteni a vásárlást segítő vagy éppen gátló hatását, ha impulzívan vásárolunk.

Fotó: iStock.com/Oinegue

Fotó: iStock.com/Oinegue

Hogyan hat a zene az egészségünkre?

Kimutatható, hogy a zene hatással van a pulzusunkra, vérnyomásunkra, hangulatunkra, közérzetünkre. És ez sokkal több, mint egy kutatási eredmény. A nagynéném két évvel ezelőtt hasnyálmirigy-daganattal került a kórházba. Három orvosprofesszor, két orvos mondta azt, hogy 2-3 hónapon belül biztosan meg fog halni. Engem valahogy nem érdekelt, hogy mit mondanak, mindennap mentem, és többek között mindenféle zenét is hallgattunk nap mint nap, ami rendkívül jó hatással volt a kedvére, ezáltal fel sem merült benne, hogy feladná a küzdelmet.

Mire van még hatással a zene?

A gyerekek fejlődésére, a kreativitásunkra és még a vezetési stílusunkra is, ezért mindig jól válasszuk meg, hogy milyen zenét hallgatunk, és igyekezzünk alkalmazkodni az éppen aktuális hangulatunkhoz.