Otthon

Benkó-díj: június 8-tól pályázhatnak a tehetséges fiatalok

Díjat alapított a 2015-ben elhunyt Kossuth-díjas zenész, zenekarvezető emlékét gondozó Benkó Sándor Művészeti Alapítvány. A fiatal tehetségek három kategóriában pályázhatnak, a kiválasztottak anyagi támogatást, koncertfellépést vagy médiamegjelenést kapnak.

A Benkó Sándor Művészeti Alapítvány 2017-től évente díjazza a hazai zenei élet kiemelkedő hangszeres és énekes szólista tehetségeit, zenei formációit. A Benkó-díjat jazz/dixieland, komolyzene és könnyűzene kategóriában ítéli oda a Kossuth-díjas művészekből álló díjkuratórium, pályázni szeptember 20-ig lehet 18 és 30 év közötti, még széles körben nem ismert zenészeknek. A díjkuratórium elnöke a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány egyik kurátora, Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora. A testület tagjai Benkő László, az Omega együttes billentyűse és zeneszerzője; Bogányi Gergely zongoraművész; Halász Judit színésznő-énekesnő; Kelemen Barnabás hegedűművész; Medveczky Ádám karmester; Miklósa Erika operaénekesnő; valamint Szakcsi Lakatos Béla jazz-zongorista, zeneszerző.

Fotó:Freepik/stock-world-on

Fotó:Freepik/stock-world-on

A díjat évente három (kategóriánként egy) pályázó nyerheti el, 2018-tól az elismerés kiegészül a közönség által odaítélt Aranyklarinét-díjjal. Bár a kiválasztás elsődleges szempontja a tehetség és a teljesítmény, a díjkuratórium figyelembe veszi a pályázó esetleges hátrányos helyzetét is.
A világhírű Benkó Dixieland Band 2016 decemberében elhunyt alapítójáról elnevezett Benkó-díjat, ami egy Szász Károly üvegművész által tervezett egyedi kerámiaszobor, minden év decemberében ünnepélyes gálán adja át az alapítvány. A díjjal együtt járó támogatási összeg bruttó 1,4 millió forint, amelyet a kiválasztott hangszer beszerzésére, versenyeken való részvételre, illetve napi kiadásainak fedezésére (lakhatás, tanulás) fordíthatja.