Konyha

Összekevert nyári ízek: készítsünk gyümölcssalátát

A gyümölcssaláták elkészítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon. És most, hogy itt a nyár, még csak nem is nehéz összegyűjteni az összetevőket hozzá. Segítségképp öt különböző recepttel készültünk, hogy mindenkinek megjöjjön a kedve egy hűsítő és fenséges gyümölcssalátához a nyári melegben.

Végre itt a nyár, és vele együtt megérkezett a gyümölcsszezon! Az üzletek polcain és a piaci árusok standjain egymás mellett sorakoznak a színes és illatos dinnyék, cseresznyék és eprek, de hamarosan érik a meggy és a málna is – csak győzzük mind a hasunkba tömni.

Ha szeretnénk egy kicsit megadni a módját a gyümölcsmajszolásnak, készíthetünk belőlük mennyei salátákat is. Csak annyi a dolgunk, hogy minél többféle gyümölcsöt tegyünk a kosarunkba, és miután hazaértünk, ne kezdjük el azokat mind megenni, hanem hűtsük le mindet, majd néhány óra múlva kezdődhet a nagy mutatvány: felszeleteljük szépen sorban az összeset, és készülhetnek is a finom, hűsítő és szemet gyönyörködtető gyümölcssaláták!

Egy igazi nyári gyümölcssaláta

Hozzávalók

  • 2/3 bögre friss narancslé
  • 1/3 bögre friss citromlé
  • 1/3 bögre barna cukor (vagy más édesítő)
  • 1/2 teáskanál reszelt narancshéj
  • 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 2 bögre friss ananászkocka
  • 2 bögre eper félbe vágva vagy még kisebbre darabolva
  • 3 darab kivi meghámozva, feldarabolva
  • 2 darab narancs meghámozva, gerezdekre szedve, darabolva
  • 1 bögre szőlőszem
  • 2 bögre kék áfonya

Elkészítése

A naracs és a citrom levét öntsük össze, tegyük bele a cukrot, a naracs- és citromhéjat, majd kezdjük el közepes lángon melegíteni. Főzzük addig, amíg sima, csomómentes keveréket nem kapunk. Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vaníliaaromát. Tegyük félre, hogy kihűljön.

Egy közepes tálban keverjük össze az ananászt, az epret, a kivit, a narancsot, a szőlőt és az áfonyát. Öntsük a tetejére a hideg szószt. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe néhány órára.

Fotó: iStock.com/gojak

Fotó: iStock.com/gojak

Spenótos görögdinnye-saláta mentával

Hozzávalók

  • 1 bögre almaecet
  • 1/2 bögre növényi olaj
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál darált mák
  • 1 adag spenótlevél
  • 2 bögre felkockázott görögdinnye
  • 1 kisebb vöröshagyma vékonyra szeletelve
  • 1 bögre feldarabolt pekándió
  • 1 bögre mentalevél

Elkészítése

Egy kisebb tálban keverjük össze az almaecetet, a növényi olajat, a szezámmagot, a mákot, és adjunk hozzá cukrot (édesítőt) ízlés szerint. Tegyük félre. Egy nagyobb tálban keverjük össze a spenótot, a görögdinnyét, a hagymát, a pekándiót és a mentát. Öntsük le a keverékünket a szósszal. Hűtőben tároljuk tálalásig.

Frissítő uborka-görögdinnye saláta

Hozzávalók

  • 1 kisebb vöröshagyma vékonyan felszeletelve
  • 2 evőkanál lime-lé (vagy több, ízlés szerint)
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 kimagozott görögdinnye feldarabolva, kockára vágva
  • 3 kisebb uborka kockára vágva
  • 20 dkg feta sajt
  • 1/2 bögre mentalevél

Elkészítés

Keverjük össze a lime-levet egy tálban a vöröshagymával, és tegyük félre körülbelül 10 percre. Ekkor keverjük hozzá az olívaolajat.
A görögdinnyét az uborkával és a feta sajttal együtt keverjük össze egy nagyobb tálban. Öntsük a tetejére a hagymás öntetet, keverjük össze alaposan, majd szórjunk a tetejére mentalevelet. Ezt is a hűtőben tároljuk, mielőtt tálaljuk.

A legegyszerűbb gyümölcssaláta

Hozzávalók

  • 1 adag eper megmosva, feldarabolva
  • 1 adag szőlőszem
  • 3 darab kivi meghámozva, felkockázva
  • 3 darab banán felszeletelve

Elkészítése

Egy nagy tálba tegyük bele a gyümölcsöket, majd óvatosan keverjük össze azokat. Tegyük legalább egy órára a hűtőbe, mielőtt tálalnánk.

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Nyári gyümölcssaláta citrommal, mézzel és mentával

Hozzávalók

  • 4 bögre felkockázott görögdinnye
  • 2 bögre feldarabolt eper
  • 2 nagyobb, friss őszibarack felkockázva
  • 2 nagyobb nektarin felkockázva
  • 1 körte felkockázva
  • 1 bögre szőlő
  • 1/2 citrom leve
  • 1/4 bögre friss mentalevél
  • 1/2 citrom és annak a reszelt héja
  • 1 evőkanál méz

Elkészítése

Keverjük össze a görögdinnyét, az epret, a barackot, a nektarint, a körtét és a szőlőt egy nagyobb tálban. Egy másik, kisebb tálban pedig keverjük össze a citromlét, a mentát, a citromhéjat és a mézet. Öntsük rá az elkészült öntetet az összekevert gyümölcsökre, és keverjük össze óvatosan. Tálalás előtt legalább egy órán keresztül pihentessük a hűtőben.